Ambasadorul României în Costa Rica, Ion Vîlcu, a fost rechemat de la post, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Costa Rica a intrat în atenţia publică după ce Elena Udrea şi Alina Bica au anunţat că se află în această ţară. Ministerul Afacerilor Externe precizează că decizia de încheiere a mandatului lui Ion Vîlcu de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras a fost înaintată la solicitarea acestuia, la începutul unii martie, la solicitarea acestuia, respingând astfel speculaţiile privind existenţa unei legături cu cazul Elenei Udrea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MAE: Decizia de încheiere a mandatului ambasadorului în Costa Ric, la solicitarea acestuia, la începutul lui martie

Conform Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind rechemarea lui Ion Vîlcu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite Mexicane, Republica Nicaragua, Republica El Salvador, Republica Costa Rica, Republica Guatemala şi în Republica Honduras.

Ion Vîlcu ocupă această funcţie în iunie 2016.

Elena Udrea a susţinut, vineri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Instanţa supremă i-a respins însă astăzi solicitarea de a fi audiată la distanţă în dosarul ”Gala Bute”, pentru că din actele depuse de avocatul acesteia nu ar rezulta că aceasta a obţinut acest statut.

Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de către autorităţile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară formulată de către Elena Udrea, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns la solicitarea News.ro.

"Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autorităţile din Costa Rica în legătur cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această ţară, formulată de persoana în cauză. Pe de altă parte, cetăţeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudada de Mexico cu solicitări de servicii, asistenţă sau protecţie consulară", arată Ministerul Afacerilor Externe.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.