Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a răspuns sindicatelor din penitenciare, care au protestat luni la Guvern, cerând să discute cu Viorica Dăncilă, el susţinând că nu era planificată o întrevedere a premierului cu liderii sindicali şi cerându-le jurnaliştilor ca "problemele să fie reflectate în mode real, onest şi corect". El a spus că problema condiţiilor din penitenciare este "aproape istorică" şi că anul trecut şi în prima parte a acestui an au fost luate măsuri legislative şi administrative vizându-i atât pe deţinuţi, cât şi pe angajaţii din penitenciare. Ministrul Justiţiei a susţinut că numărul deţinuţilor "se află pe un trend descendent", numărul zilnic al celor care ies din penitenciare fiind mai mare decât al celor care intră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a răspuns sindicatelor din penitenciare, care au protestat luni la Guvern, cerând să discute cu Viorica Dăncilă, el susţinând că nu era planificată o întrevedere a premierului cu liderii sindicali şi cerându-le jurnaliştilor ca "problemele să fie reflectate în mode real, onest şi corect". El a spus că problema condiţiilor din penitenciare este "aproape istorică" şi că anul trecut şi în prima parte a acestui an au fost luate măsuri legislative şi administrative vizându-i atât pe deţinuţi, cât şi pe angajaţii din penitenciare. Ministrul Justiţiei a susţinut că numărul deţinuţilor "se află pe un trend descendent", numărul zilnic al celor care ies din penitenciare fiind mai mare decât al celor care intră.

Tudorel Toader a organizat luni o conferinţă de presă pe tema condiţiilor din penitenciare, în urma protestelor angajaţilor din sistem, precum şi pe tema salariilor grefierilor, care ameninţă şi ei cu proteste, ministrul Justiţiei punându-le în vedere jurnaliştilor că va răspunde la întrebări doar pe aceste subiecte.

El a spus că problema condiţiilor de detenţie din penitenciare este "una de sistem, aproape istorică", neapărând "nici ieri, nici alaltăieri".

"Mai ştim că deţinuţii execută pedepsele în condiţii necorespunzătoare, că România este condamnată la CEDO tocmai din această cauză. Pe de altă parte, măsurile pe care le-am luat pe parcursul anului 2017 şi început de 2018 sunt, pe de-o parte, măsuri de ordin administrativ, pe de altă parte, de ordin legislativ. Avem deţinuţi şi funcţionari cu statut special, angajaţii din penitenciare, în egală măsură cele rezolvate până în prezent şi cele pe care le avem în vedere în continuare privesc atât deţinuţii, cât şi funcţionarii cu statut special", a declarat ministrul Justiţiei.

El a făcut apel la jurnalişti ca "problemele să fie reflectate în mode real, onest şi corect, aşa cum se petrece în fapt, în drept, în mediul penitenciar", susţinânând că nu era planificată pentru astăzi nicio întâlnire a premierului cu sindicatele din penitenciare. "Astăzi am vorbit cu doamna premier de câteva ori la telefon, am discutat cu doamna premier la sediul Guvernului. Nu a fost planificată nicio întrevedere între domnia sa şi liderii de sindicat din penitenciare, aşa cum a apărut în media", a precizat Tudorel Toader.

El a spus că în prezent în penitenciarele din România sunt 22.884 de deţinuţi, în timp ce în sistemul penitenciar sunt încadraţi 12.795 de funcţionari cu statut special.

"Numărul deţinuţilor se află pe un trend descendent. Numărul zilnic al celor care ies din penitenciare este mai mare decât al celor care intră. Nu înseamnă că trebuie să aşteptăm ca problema din penitenciar să se rezolve în chip natural prin această scădere progresivă, de aceea luăm în continuare măsuri", a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a sus'inut că starea de recidivă din România scade, potrivit statisticii, 1.219 deţinuţi fiind eliberaţi la termen prin aplicarea legii privind recursul compensatoriu şi 4.532 de deţinuţi fiind eliberaţi condiţionat.

"Un fapt îmbucurător este acela că starea de recidivă în România scade. Asta ne-o arată statistica. Ceea ce este foarte bine, însemnând printre altele şi faptul că pedeapsa îşi atinge scopul preventiv, o prevenţie genersală pentru ceilalţi din societate, o prevenţie specială pentru cei în cauză de a nu mai repeta abaterea de la norma penală, de a nu mai intra în conflict cu norma juridică penală. Astăzi avem 1.219 deţinuţi care au ieşit din penitenciar la termen prin aplicarea legii privind recursul compensatoriu. Avem 4.532 de deţinuţi care au fost liberaţi condiţionat, liberare care se acordă de către instanţa de judecată. Prin urmare, cam o cincime, unu din 5 a ieşit prinn considerarea ca executare integrală a pedepsei, prin împlinirea termenului adăugându-se cele 6 zile la 30 executate necorespunzător, în timp ce căpătând vocaţie la liberarea condiţionată s-au adresat judecătorului şi instanţa de judecată a apreciat pentru 4.532 de deţinuţi că sunt îndeplinite condiţiile obiective, subiective, adică cele de fracţie şi de comportament, pentru a le da beneficiul liberării condiţionate.  Aproape 1% dintre cei liberaţi cei care au ieşit din penitenciar pe baza recursului compensatoriu s-au întors în penitenciar”, a adăugat ministrul.

Toader a mai afirmat că două penitenciare - cel de la Berceni (Prahova) şi cel de la Unguriu (Buzău) - se află în proceduri de studiu de fezabilitate, fiecare cu câte 1.000 de locuri.

"La Pantelimon, aici, în Bucureşti, înfinţăm şi operaţionalizăm acel Institut Naţional de Administraţie Pulbică şi Probaţiune, fostul sediu al fostului Parchet Naţional Anticorupţie, în care să facem o şcoală de formare iniţială şi continuă a angajaţilor din penitenciare, pentru că fiecare categorie socio-profesională are nevoie ca pe parcurs să îşi menţină nivelul de pregătire profesională”, a spus ministrul.

"Am emis un ordin prin care am aprobat normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, am emis un alt ordin prin care am dispus centralizare situaţiei privind clădirile, construcţiile, spaţiile, celulele necorespunzatoare.  Am elaborat acel calendar de măsuri pentru îndeplinirea cerinţelor stabilite prin hotărârea pilot CEDO. Personal m-am deplasat la CEDO, am vorbit cu preşedintele Curţii Europene, colegi de ai mei au mers la grefa CEDO şi au prezentat respectivele măsuri care formează foia de parcurs”, a mai spus ministrul.

Tudorel Toader a susţinut că a constatat că măsurile propuse au fost bine primite la CEDO şi că aşteaptă ziua de mâine sau, cel târziu, ziua de 15 martie, când prim-miniştrii se vor pronunţa cu privire la viabilitatea măsurilor propuse.

"Am constatat că măsurile propuse au fost bine primite. Aştept cu interes ziua de mâine, 13, 14 sau 15, când prim-miniştrii se vor pronunţa cu privire la viabilitatea măsurilor propuse, pentru că CEDO primeşte măsurile din punct de vedere, juridic, dar prim-miniştrii din punct de vedere politic. Eu cred şi sper că va fi o hotărâre favorabilă care să statueze că măsurile propuse sunt realiste, sunt adecvate stadiului în care ne aflăm, sunt proporţionale şi în acord cu cerinţele hotărârii pilot”, a spus ministrul, amintind şi despre vizitele neanunţate făcute în penitenciare şi despre "numeroasele" întâlniri cu conducerea ANP şi cu mai multe cu sindicatele din ANP.

"Multe probleme au fost idetificate, în opinia mea, multe probleme au fost rezolvate. Personal, am făcut numeroase vizite în penitenciare. Niciuna dinte vizite nu a fost anunţată, eu m-am dus la volanul maşinii uneori personală şi am ajuns la poarta penitenciarului ca să constat starea de fapt aşa cum este ea, poate prea dimineaţa, poate prea seara, ca să vedem, nu să pregătim o vizită de lucru, că nu asta mă interesează pe mine”, a spus ministrul.

Toader a mai spus că se află în circuitul de avizare proiectul de lege privind modificarea statutului funcţionarilor publici cu statut special din penitenciare.

"Legea lor, 293/2004, a cunoscut unele modificări, dar au fost şi multe neconstituţionalităţi declarate. Legea trebuie actualizată, modernizată şi adusă la standarde moderne europene. Un exemplu – nu vor mai fi funcţionari publici cu statul special din penitenciar, ci vor exercita prerogativele funcţiei de poliţia penitenciară. În conţinut sunt multe modificări pe care le-am discutat cu sindicatele, cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, modificări pe care le-aţi putut vedea în transparenţă decizională pe site-ul MJ. Proiectulde lege se află în circuitul de avizare, îl trecem prin Guvern, după care îl trimitem în Parlament spre dezbatere şi adoptare”, a adăugat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.