Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-au transmis o scrisoare deschisă ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, în care arată că declaraţiile legate de justiţie şi de lupta anticorupţie făcute de diplomat într-un interviu acordat News.ro aduc o gravă atingere imaginii justiţiei şi bunei funcţionări a democraţiei în România. "În contextul în care vedem în jurul României ţări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democraţiei, suntem determinaţi să nu acceptăm în România niciun rabat de la statul de drept şi nici o indepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia”, arată reprezentanţii UNJR şi AMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Astfel, la întrebarea – legitimă în contextul actual – privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticorupţie, aţi afirmat că «acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu». Este de neînţeles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, ţară care este luată că reper pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale, face apel la justitia populară, o formă de justiţie străină de statul de drept şi specifică regimurilor totalitare, cu rădăcini în gândirea de drept sovietică. Aţi afirmat în interviu că aplaudaţi puternic ceea ce consideraţi ca fiind un record de succes actual al luptei anticorupţie, arătând însă că vă sunt indiferente mijloacele folosite în această luptă. Afirmaţiile dumneavoastră, cum a fost cea cu “aplauzele”, sunt primejdioase pentru democraţia românească, deoarece întăresc mentalitate extrem de periculoasă, că scopul scuză mijloacele. În justiţie mijloacele pot perveti scopul", arată reprezentanţii UNJR şi AMR în scrisoarea transmisă ambasadorului american. 
  
Aceştia îi mai transmit ambasadorului că, dacă doar “aplaudă”, dar nu scoate în evidenţă excesele ori erorile acolo unde acestea există şi sunt vizibile, nu doar că nu ajută justiţia şi lupta anticorupţie, dar le vulnerabilizează atât pe ele, cât şi credibilitatea Statelor Unite în faţa românilor. 
  
"Cultul personalităţii şi aplauzele însoţite de lipsa criticii şi a unei evaluări profesioniste care să scoată în evidenţă succesele şi să puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat şi orice instituţie a acestuia. Aceste lucruri pot foarte uşor discredita o acţiune vitală pentru sănătatea societăţii româneşti, cum e lupta împotriva corupţiei, pe palierul purtat de justiţie", spun reprezentanţii UNJR şi AMR, care îi mai transmit lui Klemm că justiţia nu este nici campanie de publicitate şi nici subiect de propagandă electorală. 
 
În scrisoarea transmisă ambasadorului Hans Klemm, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România mai arată că "administraţia justiţiei într-un stat democratic este un proces ce se desfăşoară cu rigurozitate şi strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public şi demnitatea, drepturile şi libertăţile fiecărei persoane, iar orice derapaj trebuie punctat şi corectat pentru a preveni erori ulterioare". 
  
"Este important să înţelegeţi acest lucru şi să-l afirmaţi public, dacă doriţi în România un stat de drept viabil, întemeiat pe o justiţie cu adevărat independentă, care respectă şi apără drepturile şi libertăţile propriilor cetăţeni. Exact aceste principii stau şi la baza Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. (...) În contextul în care vedem în jurul României ţări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democraţiei, suntem determinaţi să nu acceptăm în România niciun rabat de la statul de drept şi nicio îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia amintite mai sus. Încălcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează şi NATO", mai spun reprezentanţii UNJR şi AMR, care îi atrag atenţia ambasadorului SUA că a tăcut atunci când Curtea Constituţională a fost atacată public, când avocaţii au cerut respectarea confidenţialităţii client-avocat sau când judecătorii au solicitat lămurirea interferenţei serviciilor secrete în “câmpul tactic” al justiţiei. 
  
"V' solicităm, în consecinţă, că atunci când vorbiţi despre chestiuni ce ţin de justiţie să aveţi în vedere situaţia de ansamblu, atât cu părţile pozitive, cât şi cu cele unde mai e loc de îmbunătăţiri sau sunt necesare corecţii. Ca reprezentant al ţării care a ajuns să fie prosperă şi puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile şi libertăţile sale, aveţi o expertiză enormă pe care o puteţi împărtăşi cetăţenilor români. Lupta împotrivă corupţiei trebuie susţinută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte", se mai arată în documentul transmis ambasadorului SUA. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.