Tribunalul Militar Bucureşti a decis, luni, în cazul pompierilor din dosarul Colectiv, să sesizeze Curtea Constituţională cu două excepţii de neconstituţionalitate vizând aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei. Instanţa a respins, totodată, sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa Ordonanţei 13, considerând că cererea a rămas fără obiect, în urma abrogării actului normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Respinge ca rămasă fără obiect cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 13/2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 92/01.02.2017, în ansamblul ei, a dispoziţiilor art. I pct. 3 din OUG nr. 13/2017 (privind abuzul în serviciu, n.r.), publicată în Monitorul Oficial al României nr. 92/01.02.2017, formulate de reprezentantul Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari", se arată în decizia Tribunalului Militar Bucureşti.

În acelaşi timp, instanţa a admis cererea procurorilor de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa a două articole din Codul penal şi din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, vizând aplicarea legii mai favorabile.

"Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. 2 din Codul penal şi a art. 29 alin. 1 din Legea nr. 47/1992 în privinţa sintagmei «în vigoare»", potrivit deciziei magistraţilor.

Articolul 5 din Codul penal se referă la aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei.

"(1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile", prevede articolul 5 din Codul Penal.

În ceea ce priveşte articolul 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, acesta se referă chiar la excepţiile ridicate în instanţe.

"Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia", se arată în articolul invocat în decizia Tribunalului Militar Bucureşti.

Sentinţa este definitivă în ceea ce priveşte dispoziţia de sesizare a Curţii Constituţionale şi cu drept de recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte dispoziţia de respingere ca rămasă fără obiect a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale.

Cererile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au fost formulate la termenul din 2 februarie al dosarului pompierilor Antonina Radu şi George Petrică Matei, care au făcut controale în clubul Colectiv, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, întrucât au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că nu are aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu.

În solicitarea adresată instanţei, DNA a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să spună dacă modificările aduse în 31 ianuarie prin OUG 13/2017 articolului referitor la abuzul în serviciu din Codul penal sunt constituţionale sau nu.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au arătat în cerere că CCR trebuie să spună dacă modificările aduse articolului privind abuzul în serviciu privilegiază beneficiarii ordonanţei şi dacă o astfel de modificare putea fi făcută prin OUG.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din Direcţia Naţională Anticorupţie i-au trimis în judecată pe foştii angajaţi ai ISU Antonina Radu şi George Petrică Matei, acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri. În cauză s-au constituit părţi civile un număr de 248 persoane care au formulat pretenţii civile care se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

Antonina Radu şi George Petrică Matei, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofiţeri ai ISU nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au constatat că clubul nu avea aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.

"Cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzată vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieţii, sănătăţii, integrităţii corporale a acestora şi a angajaţilor care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov", susţin procurorii.

În noiembrie 2015, Radu Antonina şi Matei George Petrică au fost arestaţi preventiv, apoi plasaţi în arest la domiciliu până în luna martie, de atunci fiind cercetaţi sub control judiciar.

În decembrie 2015, cei doi au fost trimişi în judecată, însă, în 15 februarie 2016, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis că procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părţilor vătămate şi încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu, dosarul fiind retrimis la DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.