Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol, foşti şefi ai Petromservice, au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală, după ce au înregistrat în contabilitatea companiei achiziţii fictive de la trei firme, producând un prejudiciu bugetului de stat de peste 6,8 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorin Mihai, la data faptei director general executiv şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA), şi Zizi Anagnastopol, fost director economic, respectiv director financiar al Petromservice, vor fi judecaţi pentru evaziune fiscală în formă continuată, iar Gheorghe Şupeală, membru în Consiliul de Administraţie şi director general executiv al companiei la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Tatiana Dinu, administrator al SC Card Vision Media SRL, Mariana Iordăchescu şi Kiss Laszlo Gyorgy, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Pentru aceeaşi faptă va fi judecat şi Ionuţ Adrian Eftime, în prezent aflat în detenţie, pentru executarea unei pedepse cu închisoarea.

Procurorii DNA au trimis în judecată în această cauză şi societăţile PSV Company SA (fostă Petromservice), pentru evaziune fiscală şi spălarea banilor, Alexandra International Enterprise Fund SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi spălarea banilor, precum şi Boaz Active SRL şi Card Vision Media SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au creat şi au implementat un mecanism infracţional constând în aceea că se înregistrau în evidenţele contabile ale firmei Petromservice şi se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale. În perioada 2006-2008, sumele declarate nejustificat au totalizat 50.357.919 lei.

“Majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligaţiilor fiscale pe care firma le plătea statului, prin urmare a rezultat că firma s-a sustras de la plata unei sume importante la buget, în valoare de 6.802.669 de lei. Cheltuielile declarate consemnau achiziţii fictive de servicii de la mai multe societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi, printre care şi SC Alexandra Internaţional Enterprise Fund SRL, SC Card Vision Media SRL şi SC Boaz Active SRL”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, în cazul unora dintre aceste operaţiuni, Gheorghe Supeală şi Zizi Anagnastopol au beneficiat de ajutorul lui Ionuţ Adrian Eftime, care ar fi intermediat încheierea unora dintre contractele de achiziţii fictive de servicii.

“Mai mult, pentru a da o aparenţă de legalitate a activităţii evazioniste şi pentru a disimula originea ilicită a banilor, inculpatul Şupeală Gheorghe a dispus transferul din conturile SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA) în conturile SC Alexandra International Enterprise Fund SRL a sumei de 2.782.200 lei, ce reprezintă contravaloarea unora dintre aceste achiziţii fictive”, susţin anchetatorii.

Ulterior, prin intermediul aceleiaşi societăţi comerciale, Gheorghe Şupeală ar fi cumpărat din suma obţinută prin evaziune fiscală şi spălarea banilor un imobil pentru care a plătit 2.221.217 de lei (peste 630.000 de euro), acesta fiind folosit în scop personal.

Procurorii anticorupţie au stabilit prejudiciul în acest dosar la 6.802.669 de lei, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă.

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor. 

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Bucureşti, procurorii propunând menţinerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză. 

Într-un alt dosar, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 22 iulie, pe Sorin Ovidiu Vîntu la şase ani şi două luni de închisoare, pe Liviu Luca şi Gheorghe Şupeală la câte şase ani, pe Zizi Anagnastopol la trei ani şi şase luni şi pe Sorin Mihai la trei ani de închisoare cu executare. Toţii inculpaţii trebuie să plătească 36 de milioane de euro către PSV Company.

Foştii şefi din Petromservice Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol sunt judecaţi şi în dosarul DIICOT Ploieşti privind delapidarea PSV Company, în care este acuzat şi fostul lider sindical Liviu Luca, prejudiciul produs în această cauză fiind aproximativ 15 milioane de lei.

Ionuţ Adrian Eftime a fost condamnat definitiv, în iulie 2015, la şase ani şi patru luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani.

Procurorii arătau, în rechizitoriu, că persoane cu funcţii de conducere au scos din conturile companiei Petromservice 8,5 milioane de euro, sub pretextul plăţilor pentru studii de piaţă şi spoturi publicitare. Banii ar fi ajuns însă în conturile firmelor Boaz Active SRL şi Laveco SRL, controlate de omul de afaceri Laszlo Kiss, judecat şi condamnat în acelaşi dosar la şase ani şi patru luni de închisoare.

Din probele anchetatorilor a rezultat că 6,8 milioane de euro din cei peste 8 milioane de euro au ajuns în contul societăţii IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA), un offshore creat de Laszlo Kiss, care i-a dat lui Ionuţ Adrian Eftime drept de administrare a conturilor.

Ionuţ Adrian Eftime este unul dintre martorii cheie în dosarul fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu. Eftime le-a spus procurorilor DNA că în 2008 i-a dat lui Bogdan Olteanu, la sediul central al PNL, un million de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.