Europarlamentarul Siegfried Mureşan anunţă, vineri, că Parlamentul European a aprobat alocarea a 3,3 milioane de euro pentru pregătirea Parchetului European, condus de Codruţa Kovesi. ”Ne asigurăm că Parchetul European va avea fondurile necesare pentru a începe fără întârziere funcţionarea sa şi lupta cu frauda de fonduri europene”, a precizat Mureşan, într-o postare pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe lângă cele 3,1 miliarde de euro pe care le-am aprobat astăzi în Parlamentul European pentru combaterea COVID-19, am mai votat ca 3,3 milioane de euro, fonduri europene, să meargă către Parchetul European. Procurorul-şef european, Laura-Codruţa Kövesi, lucrează acum la crearea acestui nou Parchet European care trebuie să fie funcţional până la finalul anului 2020. Este nevoie de un buget adecvat pentru nevoile administrative şi de staff”, a scris, vineri, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Muresan.

Acesta a precizat că rectificarea bugetară a fost necesară pentru ”a permite lansarea Parchetului European în cele mai bune condiţii”.

”După trecerea pandemiei, va fi o mare nevoie de bani în Europa. Va trebui să folosim eficient fiecare euro din bugetul Uniunii Europene, fiecare euro din banii pe care ni-i pun la dispoziţie cetăţenii noştri. De aceea, trebuie să intensificăm lupta împotriva fraudei cu fonduri europene, să ne asigurăm că niciun euro nu este pierdut sau fraudat. Pentru aceasta vom avea nevoie în anii ce urmează de un Parchet European deja bine pregătit. Prin alocarea de astăzi ne asigurăm că Parchetul European va avea fondurile necesare pentru a începe fără întârziere funcţionarea sa şi lupta cu frauda de fonduri europene”, a mai transmis Mureşan.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.