Şeful Inspecţiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, a declarat, la prezentarea Raportului de activitate al IJ pe anul 2017, că este îngrijorătoare abordarea inedită a Secţiei pentru procurori a CSM, care a înlăturat o parte a constatărilor faptice în cazul controluluifăcut la DNA. El a spus că nu vrea să intre în nicio polemică, dar se întreabă retoric cine este autorul unui raport de control - cel care îl întocmeşte sau cel care, potrivit legii, este chemat să îl aprobe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Trebuie să admitem că la acest moment ne îngrijorează abordarea inedită a Secţiei pentru procurori care, în cazul controlului efectuat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală, a înlăturat parte dintre constatările faptice ale unora dintre membrii echipei de control apreciind că aplicarea standardelor la care ne-am referit ar fi fost neunitară şi neuniformă. Inspecţia Judiciară, prin observaţiile directorului de direcţie şi ale inspectorului-şef, formulate în procedura de avizare a raportului de control, a atras atenţia, în conformitate cu legislaţia primară şi cea secundară, asupra lipsei de unitate a raportului de control fără alterarea constatărilor faptice. Vă rog să îmi permiteţi şi nu aş vrea să intru în nicio polemică pe acest subiect, să mă întreb retoric cine este autorul unui raport de control, cel care îl întocmeşte sau cel care, potrivit legii, este chemat să îl aprobe?", a declarat şeful Inspecţiei Judiciare.

El a mai spus că Inspecţia Judiciară "priveşte cu îngrijorare" deteriorarea încrederii în justiţie pe fondul numărului ridicat de informaţii apărute în spaţiul public privind un pretins mod în care s-ar fi desfăşurat activitatea de urmărire penală în anumite cauze. 

"Fără să intru în detalii, din motive obiective, îmi exprim convingerea că, în limitele competenţelor conferite de lege, inspectorii judiciari, cu obiectivitate şi celeritate, vor scoate adevărul la lumină, oricât de plăcut sau de neplăcut ar fi acesta. Şi în acest context, ca de fiecare dată, sprijinul domnului procuror general ne va fi de un real folos", a afirmat Netejoru.

El a vorbit, de asemenea, despre creşterea alarmantă a numărului de sesizări privind modul în care uni magistraţi, judecători şi procurori, înţeleg să comunice în spaţiul public.

"Pentru noi toţi, libertatea de exprimare este un drept fundamental care nu poate să fie pus în discuţie însă, aşa cum şi Curtea Constituţională a arătat într-una dintre deciziile sale recente, aceasta nu înseamnă o libertate absolută a judecătorului şi procurorului de a se exprima după criterii arbitrare, ci cu respectarea obligaţiei sale de rezervă, în limitele şi potrivit legii", a adăugat şeful Inspecţiei Judiciare

El a mai spus, la prezentarea Raportului de activitate al IJ, că pentru Inspecţia Judiciară anul 2017 a stat "sub semnul unor provocări majore".

"A trebuit să dovedim flexibilitate în programarea activităţii de control pe care o desfăşurăm; pentru considerente obiective, ce ţin de ciclicitatea controalelor, am dat curs propunerii formulată de ministrul justiţiei, în calitatea sa de titular al acţiunii disciplinare, şi, ca atare, am completat programul anual cu două controale la tot atâtea parchete centrale, este vorba după cum bine ştim cu toţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la DNA - Structura centrală. Am procedat astfel în condiţiile unui deficit de inspectori judiciari, deficit care a continuat să se adâncească în cea de a doua parte a anului ca urmare a întârzierii aprobării celor două concursuri pentru numirea unor noi inspectori, programate de Inspecţia Judiciară potrivit legii, ca urmare a expirării mandatelor unora dintre cei în exerciţiul funcţiei", a afirmat şeful IJ.

Potrivit acestuia, una dintre consecinţele declanşării cu întârziere a concursurilor a constituit-o reprogramarea pentru anul în curs a două controale tematice la Direcţia de inspecţie judiciare pentru procurori. Totodată, au fost identificate vulnerabilităţi în domeniul programării controalelor, a spus Netejoru.

El a mai arătat că "o altă provocare" în cea de a doua parte a anului trecut a fost creşterea accelerată a sesizărilor intens mediatizate, privind activitatea şi conduita profesională a unor procurori, cu sau fără funcţii de conducere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.