Secretarul Primăriei clujene Iara, o casieră din instituţie, un consilier local şi un consilier de la APIA au fost trimişi în judecată, împreună cu alte două persoane, de către DNA Cluj, pentru mai multe fapte de corupţie, într-un dosar privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu un prejudiciu de aproape 900.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Olimpiu Ioan Onacă, la data faptei secretar al Primăriei comunei clujene Iara, pentru luare de mită, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, folosirea instrumentelor false în formă continuată şi participaţie improprie la comiterea infracţiunii de falsificare de instrumente oficiale în formă continuată.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Vasile Constantin Stoian, la data faptei consilier APIA, pentru abuz în serviciu în formă continuată,

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi: Marius Emil Todor, la data faptelor consilier Consiliului Local al comunei Iara, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la folosirea instrumentelor false în formă continuată, participaţie improprie la uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; Veronica Todor, la data faptelor casieră în Primăria comunei Iara, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale

Tot în acest dosar au fost trimişi în judecată şi Rebeca Mădălina Mocan, pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, precum şi Marius Adrian Paşca, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals intelectual în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. 

Procurorii DNA arată că ”în perioada 2009 - 2014, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan, în calitate de secretar al Primăriei comunei Iara, judeţul Cluj, a semnat, a întocmit şi a pus la dispoziţie documente ce conţin date nereale referitoare la arendarea mai multor suprafeţe de păşune inculpaţilor Todor Marius Emil, Paşca Marius Adrian, Mocan Rebeca Mădălina şi altor persoane fizice, documente ce au fost folosite de aceştia pentru obţinerea de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a sumei totale de 893.187,01 lei”.

De fapt, Olimpiu Ioan Onacă a falsificat mai multe contracte de arendă încheiate între diferite persoane, prin contrafacerea semnăturii primarului comunei Iara şi a consemnat date nereale în adeverinţele ”emise” de Primăria comunei Iara şi a contractelor de arendă. Acesta a pus ”viza de înregistrare” pe contractele de arendare (semnătură şi ştampilă), a semnat în calitate de secretar al UAT Iara şi a pus ştampila Consiliului Local Iara pe adeverinţele emise de Primărie.

”În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a determinat, cu intenţie, una sau mai multe persoane să falsifice, fără vinovăţie, ştampila cu amprenta <<Primar - judeţul Cluj - Comuna Iara>> şi cea cu amprenta semnăturii primarului comunei Iara”, se arată în comunicatul DNA.

Secretarul a fost ajutat de Vasile Constantin Stoian, care era consilier APIA. În perioada 2013-2014, acesta a primit cererile unice de plată pe suprafaţă şi anexele la cereri, fără a fi semnate de titulari, le-a completat şi le-a înregistrat la APIA – Centrul local Turda.

De asemenea, Onacă a fost ajutat şi de Veronica Todor, Rebeca Mădălina Mocan şi Marius Adrian Paşca, susţin anchetatorii.

”Ulterior virării sumelor de bani către beneficiarii fondurilor europene, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a primit de la aceştia o parte sumele de bani încasate de la A.P.I.A”, potrivit comunicatului DNA.

Astfel, în luna mai a anului 2014, Olimpiu Ioan Onacă a pretins şi primit în total 37.200 de lei, în două tranşe, de la două persoane ”în scopul îndeplinirii unor acte contrare atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru întocmirea şi punerea la dispoziţia acestora a unor documente false”, pe care acestea le-ar fi folosit ca să obţină pe nedrept fonduri europene.

”În perioada 2008 – 2012, inculpatul Todor Marius Emil, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente în care se atestau date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obţine pe nedrept fonduri europene în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafaţă, documente în baza cărora a primit de la APIA suma totală de 889.711,13 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susţin că Marius Emil Todor l-a instigat pe Olimpiu Ioan Onacă să consemneze date nereale pe mai multe documente încheiate de Comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Iara, a determinat un inginer topograf, care a acţionat fără vinovăţie, să intabuleze suprafaţa de teren de 103.200 mp, aflată în proprietatea lui şi a falsificat un document pe care l-a folosit în cazul cererii unice de plată pe suprafaţă pe anul 2012 înregistrată la APIA Centrul Judeţean Cluj. 

”În perioada 2009-2013, inculpata Todor Veronica, în calitate de casieră în cadrul primăriei comunei Iara, a completat cu date nereale mai multe documente ce au fost folosite ulterior de soţul acesteia, inculpatul Todor Marius Emil în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene”, mai arată procurorii.

Totodată, în perioada 2013 – 2014, Marius Adrian Paşca a semnat şi depus la APIA mai multe documente false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene, în baza cărora a primit de la APIA 54.590,16 de lei.

APIA s-a constituit parte civilă în dosar cu sumele reţinute ca prejudiciu, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislaţia în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data efectuării plăţii integrale a debitului.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile aparţinând lui Olimpiu Ioan Onacă, Vasile Constantin Stoian şi Marius Emil Todor, precum şi asupra unui autoturism de lux deţinut de Rebeca Mădălina Mocan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În data de 8 septembrie, Olimpiu Ioan Onacă a fost reţinut de procurorii DNA şi ulterior eliberat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.