Numărul dosarelor de mare corupţie a înregistrat o creştere în 2017 la instanţele din ţară, conform unui raport al Inspecţiei Judiciare dat publicităţii joi, în urma monitărizării acestor cauze pe parcursul anului trecut. La nivelul întregii ţări, în decembrie erau înregistrate 535 de dosare de mare corupţie, cu 61 mai multe decât în 2016. Raportul constată şi o creştere a numărului de dosare mai vechi de cinci ani, care este explicată prin complexitatea cauzelor şi prin creştere numărului total de dosare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia Judiciară a dat publicităţii, joi, raportul în urma monitărizării situaţiei dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul aflate curţilor de apel şi al instanţelor din raza teritorială a acestora, precum şi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la data de 31 decembrie 2017.

Raportul precizează că dosarele de mare corupţie sunt cele care vizează fie persoane cu funcţii de demnitate publică, fie cauze cu un prejudiciu mai mare de 50.000 lei.

Datele statistice cuprinse în raport arată că, la nivelul întregii ţări, numărul dosarelor de mare corupţie a înregistrat o creştere  de la 474 de cauze la finele anului 2016, la 535 de dosare la sfârşitul anului 2017.

”Dacă se au în vedere şi datele statistice ale anilor anteriori (241 de dosare în anul 2013, 319 în anul 2014, 456 în anul 2015 şi 474 în 2016), se poate concluziona în sensul că o creştere cu 61 de dosare pe întreaga ţară are un caracter semnificativ, în condiţiile în care se constată o creştere continuă raportat la toţi anii precedenţi”, arată Inspecţia Judiciară.

În cazul a cinci curţi de apel, numărul dosarelor de mare corupţie a înregistrat o scădere faţă de anul 2016. La Curtea de Apel Bucureşti, scăderea este de la 102 la 93 dosare, la Curtea de Apel Cluj, de la 33 dosare la 29, la Curtea de Apel Iaşi, de la 40 la 33 de dosare, la Curtea de Apel Oradea, de la 22 la 21 de dosare, iar la Curtea Militară de Apel, de la două la un dosar.

O creştere a numărului de cauze a fost înregistrată la celelalte 11 curţi de apel.

La nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la sfârşitul lunii decembrie 2017 erau pe rol 26 de dosare de mare corupţie, iar pe rolul completelor de cinci judecători în materie penală se aflau în curs de soluţionare trei cauze.

Raportat la criteriul duratei de timp de la care dosarele se află în sistemul judiciar, se constată o creştere a numărului cauzelor mai vechi de cinci ani, de la 8 la 15, ”aspecte care se explică în contextul complexităţii dosarelor, dar şi al creşterii numărului total de cauze”.

Cele 15 dosare mai vechi de cinci ani sunt înregustrate la Curtea Apel Braşov (1), Curtea de Apel Bucureşti (1), Tribunalului Bucureşti (2), Curtea de Apel Cluj (1), Tribunalului Galaţi (1), Curtea de Apel Iaşi (1), Curtea de Apel Suceava (3), Curtea de Apel Oradea (1), Curtea de Apel Ploieşti (2), Curtea de Apel Târgu Mureş (1) şi Curtea Militară de Apel (1).

”Analizând datele statistice relevate de monitorizarea dosarelor de mare corupţie, a reieşit că soluţionarea acestora se realizează într-un ritm care poate fi considerat adecvat, dar nu trebuie omis faptul că în anul 2017 s-a înregistrat o creştere numărului total de dosare, inclusiv al celor mai vechi de cinci ani în sistem, situaţie care impune o atenţie sporită a managementului instanţelor, dar şi a modului concret de gestionare a fiecărui dosar în vederea evitării împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale”, concluzionează raportul.

Inspecţia Judiciară menţionează că monitorizarea a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanţelor naţionale în scopul obţinerii unei imagini de ansamblu asupra cauzelor de mare corupţie aflate în curs de judecată.

”Activitatea de monitorizare are scopul de a contribui la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, precum şi la identificarea oricărei disfuncţionalităţi în gestionarea acestor dosare şi propunerea unor măsuri conform competenţelor legale”, se mai arată în raport.

Inspecţia Judiciară va continua monitorizarea  dosarelor de mare corupţie şi în anul 2018, urmând să dea publicităţii raportul anul viitor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.