Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a scris pe Facebook că a căzut în istoria comună în care cel absent din ţara lui, o vreme îndelungată, devine, în ochii celor încremeniţi în proiect, străinul, duşmanul sau uneori chiar nimeni. Reacţia vine după ce Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-a cerut premierului Cioloş demiterea Ralucăi Prună. Ministrul Justiţiei a postat pe Facebook o fotografie a plachetei de membru de onoare al AMR, primită cu 11 ani în urmă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raluca Prună a comentat, din nou, decizia AMR de a-i cere premierului Cioloş să o demită din funcţia de ministru al Justiţiei. Într-o postare pe Facebook, Prună a relatat, că în urmă cu 11 ani, a venit special de la Bruxelles pentru a ridica placheta prin care era numită membru de onoare al AMR "în considerarea eforturilor depuse pentru o justiţie europeană în România".

"Acum mai bine de 11 ani, puţin după încheierea negocierilor pentru aderare şi a celui mai complicat capitol pe justiţie şi afaceri interne - de care m-am ocupat nemijlocit în calitate de task manager pe acest portofoliu la delegaţia Comisiei Europene. Am venit din Bruxelles să ridic această plachetă şi a fost emoţionant să mă adresez audienţei, în aula INM plină ochi de magistraţi. Eram oarecum  «profet» în ţara mea, pe nişa pe care am lucrat zi şi noapte pe toată durata negocierilor. Cu o mână de magistraţi...", a scris Raluca Prună, sâmbătă, pe reţeaua de socializare.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ministrul Justiţiei susţine că, între timp, a devenit străin şi duşman "în ochii celor încremeniţi în proiect" .

"Ce s-a întâmplat între timp? Nimic nou, toate vechi. Am căzut in istoria comună în care cel absent din ţara lui, o vreme îndelungată, devine în ochii celor încremeniţi în proiect, străinul, duşmanul sau uneori chiar nimeni. Sunt optimistă, am de dat, nu mă las! La fel a fost şi între 2000 şi 2004", a mai arătat Prună.

Ministrul Justiţiei, a declarat, pe 6 septembrie, despre solicitarea AMR, că nu îi face plăcere ca o asociaţie al cărei membru de onoare este să ceară demiterea sa, precizând că tot ce s-a spus despre salarizarea magistraţilor "s-a spus de către ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, care este responsabil de salarizare".

"Nu vreau să fac niciun comentariu. De altfel, sunt şi eu membru de onoare al AMR din 2005 şi am fost primită în asociaţie pentru merite deosebite în reformarea sistemului judiciar din România. Nu-mi face plăcere ca AMR, unde sunt membru de onoare, să ceară acest lucru, dar tot ce s-a spus despre salarizare a fost spus de domnul ministru Dragoş Pâslaru, care este responsabil de salarizare", a declarat Raluca Prună, întrebată despre socilitarea AMR.

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-a cerut, în 4 septembrie, premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, demiterea, "de îndată", a ministrului Justiţiei, Raluca Prună, deoarece temele propuse de ea în dezbatere nu ar avea legătură cu obiectivele sistemului judiciar. AMR mai susţine că Prună ar fi generat "o ruptură adâncă" între funcţia publică ocupată şi corpul de magistraţi.

"În cele aproximativ zece luni de mandat, doamna ministru Raluca Alexandra Prună a generat, ca rezultat al numeroaselor poziţii inacceptabile, lipsite de fundament, exprimate de la înălţimea funcţiei asumate, fără a înţelege impactul acestora în societate şi, mai ales, consecinţele ce se răsfrâng asupra imaginii sistemului judiciar, o ruptură adâncă între funcţia publică ocupată şi corpul de magistraţi, dovedind, în aceste condiţii, că nu mai există niciun remediu pentru reintrarea în parametrii unei stări de normalitate", scrie în document.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, miercuri, că OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor nu se aplică şi magistraţilor, afirmând că o creştere cu 18 la sută a salariilor acestora nu este un obiectiv al Guvernului în acest moment, actul referindu-se la medici şi profesori, şi nu este cazul unei "dispute" între Guvern şi magistraţi pe această temă.

El a apreciat că nu ar fi echitabil să se aplice o majorare de 18 la sută unor salarii de peste zece mii de lei.

Asociaţiile de magistraţi îi solicitaseră premierului Dacian Cioloş, într-o scrisoare deschisă, să nu modifice Ordonanţa 20/2016 privind salarizarea, ci să aplice actul normativ în forma în care a fost adoptat, în vederea eliminării inechităţii şi discriminarii salariale în rândul diverselor categorii sociale, avertizând că, în caz contrar, sunt pregătite să apere, "în mod democratic" principiul nediscriminării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.