Procurorul general al României, Augustin Lazăr, cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în cazul magistratului DNA Mircea Negulescu, în urma difuzării unei înregistrări audio a unei discuţii telefonice cu soţia unui inculpat dintr-un dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a sesizat astăzi, 15.02.2017, Inspecţia Judiciară, în temeiul dispoziţiilor art. 45  al. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sub aspectul unor posibile  abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi j din Legea nr. 303/2004, precum şi a prevederilor Legii nr. 303/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vederea extinderii verificărilor referitoare la domnul  procuror Mircea Negulescu (care şi-a înaintat cererea de încetare a detaşării la unitatea de parchet mai sus menţionată)”, a anunţat, miercuri, Ministerul Public.

Potrivit sursei citate, sesizarea Inspecţiei Judiciare a fost făcută după ce postul România TV a difuzat, marţi, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precizează că, din contextul discuţiilor purtate între cei doi interlocutori, reiese cu claritate faptul că legat de persoana despre care se afirmă că avea în lucru o cauză se face trimitere la procurorul Luminiţa Cristea, despre care în mod greşit s-a spus că lucrează în cadrul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în realitate aceasta activând în raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Totodată, în contextul acestei înregistrări audio s-a făcut referire la şeful procurorului Luminiţa Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, şi nu la procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a mai arătat Ministerul Public.

Procurorul Mircea Negulescu a cerut încetarea activităţii la Direcţia Naţionale Anticorupţie, în urma difuzării unei înregistrări audio a unei discuţii telefonice cu soţia unui inculpat dintr-un dosar.  Negulescu a făcut ancheta din dosarul în care sunt cercetaţi Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, privind vizita lui Tony Blair în România şi este martor în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Cererea procurorului Mircea Negulescu a fost transmisă Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, fiind înregistrată miercuri.

Înregistrarea audio în care procurorul Mircea Negulescu ar vorbi la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar, a fost difuzată marţi de postul de televiziune România TV. Procurorul Mircea Negulescu îi dezvăluie soţiei lui Vlad Constantin date şi amănunte din dosare penale.

După ce au fost difuzate înregistrările, Vlad Constantin a confirmat că discuţia este între soţia sa şi procurorul Negulescu.

„Domnul Negulescu e avid după denunţuri. Eu am ajutat toate organele de cercetare penală. Pe mine m-au trimis şi mă trimit şi acum la psihiatrie. Nu ştiu de ce. Pe mine mă trimit la psihiatrie şi pe urmă îmi dau dreptate. Eu nu am depus denunţ împotriva domnului Negulescu. Sunt anumiţi procurori care nu ştiu cum au ajuns procurori. I-am spus că are un caracter josnic. Mi-a spus că nu poate să facă acel dosar pentru că nu îl lasă nu ştiu cine. Nu mă tem pentru nimeni. Mă ia, mă leagă, îmi dau drumul. Eu sunt un as al tehnicii. Eu i-am filmat pe Marta şi Radu Nemeş în avion. Mi s-au creat probe de şantaj, dar i-am înregistrat eu", a spus Vlad Constantin la România TV.

Procurorii DNA arătau, în martie 2016, când fostul adjunct al Parchetului Curţii de Apel (PCAB)  Ploieşti Aurelian Mihăilă a fost arestat, că acesta ar fi încercat să îl discrediteze, în anul 2014, pe Mircea Negulescu, care atunci era la PCAB şi făcea cercetări în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată Răzvan Alexe, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, precum şi mai mulţi oameni de afaceri prahoveni ale căror firme aveau contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.

Potrivit DNA, în vara lui 2014, procurorul Aurelian Mihăilă i-ar fi înmânat unui apropiat al său documente pretins compromiţătoare despre un alt procuror de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, pentru ca acestea să fie publicate de un jurnalist din presa locală.

Surse judiciare arătau atunci că printre documentele trimise de Mihăilă unui jurnalistului se numără o plângere formulată împotriva lui Mircea Negulescu de către o persoană care a declarat că nu a redactat niciodată o plângere împotriva lui Mircea Negulescu şi nici nu a făcut alte sesizări la instituţii publice. De asemenea, Mihăilă i-ar fi transmis jurnalistului şi declaraţii de avere şi interese ale magistratului Mircea Negulescu, înscrisuri conţinând informaţii fiscale despre Negulescu şi soţia acestuia şi alte documente, copii de pe unele dintre acestea fiind găsite de DNA în biroul lui Mihăilă.

Potrivit acestor surse, jurnalistul a declarat la DNA că nu a publicat articole despre magistratul Mircea Negulescu, întrucât avea cunoştinţă că procurorul Aurelian Mihăilă şi colegul său nu se înţeleg şi nu a dorit să fie parte a acestui conflict între cei doi.

În anul 2015 Mircea Negulescu a plecat de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la DNA Ploieşti şi este martor în dosarul în care sunt judecaţi foştii săi colegi, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, alături de Sebastian Ghiţă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.