Primarul din Jilava, Adrian Mladin, a fost reţinut de procurorii DNA şi va fi dus miercuri la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzat că a luat mită bani şi bunuri de peste cinci milioane de lei pentru atribuirea unor contracte de lucrări de construcţie şi reabilitare a unor imobile şi de amenajare peisagistică în comuna din judeţul Ilfov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adrian Mladin a fost dus marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma unor percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, iar după mai multe ore de audieri, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore.

Anchetatorii vor cere miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventive a lui Adrian Mladin, pentru 79 de fapte de luare de mită, spălare a banilor şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Marian Constantin, administratorul unei societăţi comerciale, pentru 79 de fapte de dare de mită, spălare a banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură private.

Potrivit procurorilor, în luna aprilie 2010, primarul Adrian Mladin s-a înţeles cu Marian Constantin şi cu o altă persoană ca aceştia din urmă să înfiinţeze o societate comercială pentru a obţine contracte publice de la Primăria comunei Jilava.

În luna iunie 2010, la scurt timp de la înfiinţarea societăţii al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, a fost iniţiată licitaţia publică în vederea încheierii acordului cadru denumit “lucrări de construcţii civile - reparaţii şi reabilitare construcţii existente şi execuţie construcţii noi” în comuna Jilava, cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

“Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câştigătoare pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou înfiinţată nu putea să îndeplinească criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, inculpatul Mladin Adrian a făcut demersuri, astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înfiinţată”, arată DNA într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În urma licitaţiei a fost declarată câştigătoare asocierea de firme unde lider era societatea comercială a lui Constantin. Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 - 2011 între comuna Jilava, reprezentată de Mladin, şi asocierea de firme, reprezentată de Constantin, s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 3.271.607,59 de lei, 2.593.258,29 de lei, 1.454.654,48 de lei şi 1.087.914,66 de lei.

În luna ianuarie 2011 a avut loc şi procedura de achiziţie publică, prin modalitatea cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord-cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de trei milioane de euro. Singurul participant la licitaţie a fost societatea reprezentată de Marian Constantin, iar aceasta a şi fost declarată câştigătoare, “deşi nu îndeplinea nici una din cerinţele minime de calificare prevăzute în documentaţia de atribuire”, susţin procurorii.

Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava şi societatea lui Marian Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de 67.352,88 de lei, 1.112.569,95 de lei, 1.593.932,77 de lei şi 962.184 de lei.

“Toate activităţile privind semnarea documentaţiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziţie publică, încheierea celor două acorduri cadru, încheierea şi executarea celor 8 contracte subsecvente, cât şi aprobarea şi achitarea sumelor aferente acestora către societatea inculpatului Constantin Marian s-au făcut de către inculpatul Mladin Adrian, în calitatea acestuia de funcţionar public, în temeiul atribuţiilor şi prerogativelor funcţiei de primar al comunei Jilava”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

În schimbul favorizării firmei lui Constantin, Mladin ar fi primit bani şi în bunuri de lux în valoare totală de 5.065.853,32 de lei, respectiv: 1.347.610,85 de lei reprezentând sume de bani ridicate în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 - 16 decembrie 2011, de la ATM-uri, din conturile bancare ale societăţii câştigătoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispoziţia lui Mladin (corespunzătoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri); 385.500 de lei reprezentând sumele de bani ridicate de la ghişeul băncii în numerar de către Constantin şi date ulterior direct lui Mladin, în perioada 26 noiembrie 2010 – 09 decembrie 2011; 29.409,18 lei reprezentând plăţile efectuate de inculpatul Mladin Adrian prin POS din conturile societăţii câştigătoare a contractelor; 3.303.333,29 lei reprezentând bunurile de lux achiziţionate în perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de către societatea lui Constantin, bunuri destinate construirii, amenajării şi utilării vilei lui Mladin, din comuna Jilava.

“Cea mai mare parte a sumelor primite de către Mladin Adrian drept mită (cu excepţia plăţilor prin POS) au fost destinate construirii, amenajării şi utilării în perioada noiembrie 2010 - martie 2012 a imobilului său situat în comuna Jilava. După edificarea, amenajarea şi utilarea imobilului, inculpatul Mladin Adrian a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că l-a vândut unei persoane din familie, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nici o sumă de bani, contractul fiind fictiv şi încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian”, susţin procurorii.

În anul 2012, împotriva societăţii administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare în insolvenţă. În aceste condiţii, Constantin a întocmit mai multe înscrisuri în fals pentru a justifica retragerile de numerar şi bunurile care i-au fost date cu titlu de mită lui Mladin. Astfel, Constantin a întocmit în fals convenţiile datate 16.04.2013 şi 15.05.2013 şi mai multe facturi fiscale, toate înscrisuri sub semnătură privată, au mai stabilit anchetatorii.

DNA a precizat că Mladin a fost trimis în judecată, în 21 decembrie 2011 şi 14 februarie 2012, pentru infracţiuni similar.

Procurorii DNA au făcut marţi percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la Primăria Jilava, la sediile unor firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie în acest dosar.

Adrian Mladin a obţinut, la alegerile locale din 5 iunie, un nou mandat de primar, el candidând ca independent. Mladin este, în prezent, suspendat din funcţie, interimatul la Primăria Jilava fiind asigurat de viceprimarul Ilie Ionescu.

În 28 martie 2014, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Muşat, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie. Decizia a fost contestată şi se judecă la instanţa supremă, următorul termen fiind în 27 iunie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.