Primarul George Scripcaru şi fostul director al Regiei Autonome de Transport Braşov au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, joi, pentru abuz în serviciu privind cumpărarea a patru maşini de către RAT, care au folosite de edil în scop personal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov l-au trimis în judecată pe George Scripcaru, sub control judiciar, pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cristian Radu, director al Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov la data faptelor, va fi judecat în stare de libertate, pentru abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2007 - 2015, primarul George Scripcaru “şi-a exercitat influenţa reală” asupra directorului RAT Braşov şi l-a determinat să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să achiziţioneze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb, ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziţia Primăriei Braşov, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale.

“Scopurile urmărite de edil au fost obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosinţa exclusivă a maşinilor respective, dar şi neplata costurilor pentru întreţinerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii şi reparaţii)”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii îl mai acuză pe Scripcaru că, pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt folosite în interesul său personal, i-a cerut lui Cristian Radu ca, în cazul în care pe adresa RAT vor veni solicitări din de la Poliţia Rutieră, să fie comunicat numele unui angajat, care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului.

În urma acestui demers, în 12 martie 2009, când primarul George Scripcaru, aflat la volanul uneia dintre cele patru maşini, a depăşit viteza maxim admisă în localitate, o altă persoană a fost sancţionată contravenţional, cu amendă în valoare de 120 de lei şi 2 puncte penalizare.

“În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obţinerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidenţele Poliţiei cu sancţiuni contravenţionale şi nu a plătit amenda respectivă”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

În acelaşi context, în perioada 2013-2015, pentru ca primarul George Scripcaru să poată folosit unul dintre autoturisme, Cristian Radu a dispus întocmirea şi semnarea unei convenţii prin care RAT Braşov a acordat folosinţa gratuită a maşinii în interesul personal al edilului şi ulterior a aprobat sumele de bani necesare pentru întreţinerea acesteia.

Prin acest demers, Cristian Radu a cauzat Regiei Autonome de Transport Braşov un prejudiciu de 88.164,14 lei, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru George Scripcaru, constând în folosirea autoturismului fără suportarea costurilor de întreţinere.

Procurorii au stabilit că, prin faptele de care este acuzat, George Scripcaru a produs Regiei Autonome de Transport Braşov un prejudiciu de 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziţionate şi cheltuielile suportate cu întreţinerea şi utilizarea acestora. Regia Autonomă de Transport Braşov RA s-a constituit parte civilă în procesul penal, pentru recuperarea acestui prejudiciu.

Procurorii anticorupţie au pus poprire pe conturile bancare ale lui George Scripcaru şi Cristian Radu şi sechestru asigurător pe un imobil al fostului director al RAT Braşov.

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Braşov, procurorii cerând menţinerea măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Într-un alt dosar, la începutul lunii noiembrie, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe George Scripcaru, tot pentru abuz în serviciu, alături de fostul şef al CJ Braşov Aristotel Căncescu, un fost consilier judeţean şi angajaţi din Primăria Braşov.

Faptele din acest dosar vizează închirierea nelegală a unei suprafeţe de 110 metri pătraţi de teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi construcţia unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale, în baza unei autorizaţii eliberate de Primăria Braşov, în condiţiile în care firma nu îndeplinea condiţiile legale petnru a obţine autorizaţia. Societatea a ridicat pe acel teren o clădire ”pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public”.

Primarul din Braşov a mai fost trimis în judecată de DNA, în luna februarie, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a favorizat o firmă privată de termoficare şi i-a atribuit acesteia ilegal un contract de 6,1 milioane de lei, în detrimentul societăţilor de stat, care au ajuns în colaps.

În acest dosar, sunt judecate alte 12 persoane. Potrivit rechizitoriului procurorilor, George Scripcaru ar fi primit, în schimbul ajutorului său, o mită  400.000 de lei constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.