Primarul din Braşov, George Scripcaru, şi fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Aristotel Căncescu au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, au fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, şi Gavril Matei, la data faptei consilier judeţean, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, precum şi Cristina Lucia Grama, la data faptelor administrator al SC Licofrig SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni, din care una în formă continuată), potrivit unui comunicat al DNA publicat joi.

Aceeaşi măsură, dar în stare de libertate, s-a luat şi în cazul primarului din Braşov, George Scripcaru, a lui Tudor Octavian Sfarghiu şi Emese Rad, la data faptei consilieri în Serviciul urbanism din Primăria Braşov, a Mariei Dumitrescu, la data faptei şef Serviciu autorizări construcţii în Primărie, care sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

Totodată, a fost trimisă în judecată şi SC LICOFRIG SRL, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

Potrivit DNA, ”în perioada mai 2013 - octombrie 2014, inculpaţii Matei Gavril şi Grama Lucia Cristina, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”.

Procurorii spun că Matei Gavril ”identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea spitalului judeţean”, locaţie care avea cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, dar ”conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi”, spunând, printre altele că firma ar fi fost avantajată şi ar fi făcut concurenţă neloială celorlalte.

Astfel, Aristotel Căncescu, în calitatea de preşedinte al CJ Braşov, ”îndeplinindu-şi în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, dar şi cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut demersuri pentru adoptarea şi apoi semnarea unei hotărâri prin care s-a aprobat închirierea terenului respectiv, fără a exista o justificare cu privire la necesitatea şi oportunitatea măsurii, precum şi în lipsa unei solicitări din partea conducerii spitalului.

”Acţionând în această manieră, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a urmărit obţinerea de foloase necuvenite de către inculpatul Matei Gavril care controla în fapt mai multe societăţi comerciale, printre care şi SC Licofrig SRL, constând în edificarea unei construcţii pe domeniul public în care ultimul să desfăşoare activităţi comerciale în interesul său privat”, se arată în comunicatul DNA.

După adoptarea hotărârii, în data de 6 septembrie 2013, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov a organizat o licitaţia publică cu strigare, după ce anterior caietul de sarcini fusese cumpărat de 3 firme controlate de inculpatul Matei Gavril, mai spun procurorii.

”Licitaţia a fost adjudecată de societatea administrată de inculpata Grama Lucia Cristina, în condiţiile în care a mai existat o singură ofertă concurentă, care însă a licitat pentru un preţ mai mic decât preţul de pornire al licitaţiei.
În aceeaşi zi, inculpata Grama Lucia Cristina a adus la cunoştinţa conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov faptul că suprafaţa de 110 mp astfel închiriată urma să fie destinată construcţiei unei clădiri pentru desfăşurarea de activităţi comerciale”, conform comunicatului DNA.

Procurorii notează că societatea câştigătoare nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construire, astfel, Matei Gavril ”profitând de calitatea de consilier judeţean şi membru al unui partid politic, dar şi de susţinerea din partea preşedintelui Căncescu Aristotel Adrian” şi-a exercitat influenţa asupra funcţionarilor din Primărie ca să obţină autorizaţia de construire.

”Ca urmare a acestor demersuri, la data de 7 noiembrie 2013, a fost eliberată o autorizaţie de construire ce a fost semnată de primarul Scripcaru George şi inculpaţii Dumitrescu Maria, Paraschiv Nicolae, Rad Emese şi Sfarghiu Tudor Octavian, care cunoşteau faptul că aceasta fusese emisă fără să fie îndeplinite condiţiile impuse de lege”, se arată în comunicat.

După obţinerea autorizaţiei, societatea a ridicat pe terenul respectiv o clădire ”pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv 40,29 mp din domeniul public”.

Potrivit DNA, ”această situaţie a fost semnalată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, care a solicitat Consiliului Judeţean Braşov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate”.

Cu toate acestea, susţin procurorii, Aristotel Căncescu a făcut presiuni asupra funcţionarilor din CJ pentru modificarea contractului iniţial în favoarea societăţii controlate de către Matei Gavril, atât prin mărirea suprafeţei, cât şi pentru acordarea dreptului firmei private de a subînchiria spaţiul menţionat, dar aceasta să se realizeze fără adoptarea unei noi hotărâri de Consiliu Judeţean.

Totodată, Căncescu este acuzat că a tergiversat şi întocmirea unui răspuns către Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, permiţând astfel folosirea terenului închiriat, precum şi subînchirierea clădirii edificate, cu încălcarea prevederilor legale şi contractuale, peste limita de spaţiu atribuit iniţial.

Primăria Braşov şi Spitalul Judeţean de Urgenţă s-au constituit părţi civile în acest dosare, cu suma de 71.148 lei, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului, respectiv cu suma de 34.716 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a popririi asupra conturilor ce aparţin lui Aristotel Căncescu, Matei Gavril, Lucia Cristina Grama şi SC Licofrig SRL, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Aristotel Căncescu se află în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce în campania electorală din 2012, în calitate de preşedinte al PNL Braşov, a primit mită de la trei persoane pentru a le pune pe poziţii eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

De asemenea, şi primarul George Scripcaru mai este cercetat în alte dosare.

În 28 septembrie, Scripcaru a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, el fiind acuzat că l-a determinat pe directorul unei societăţi din subordinea Primăriei să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să cumpere patru autoturisme Skoda Superb, puse, în mod formal, la dispoziţia municipalităţii, dar care de fapt au fost utilizate de edil în scop personal.

Totodată, primarul din Braşov a fost trimis în judecată de DNA, în luna februarie, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

El este acuzat că a favorizat o firmă privată de termoficare şi i-a atribuit acesteia ilegal un contract de 6,1 milioane de lei, în detrimentul societăţilor de stat care au ajuns în colaps. În acest dosar, sunt judecate alte 12 persoane. Potrivit rechizitoriului procurorilor, George Scripcaru ar fi primit, în schimbul ajutorului său, o mită  400.000 de lei constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.