Plutonierul adjunct de la Unitatea Militară 02541 din Câmpulung Moldovenesc arestat preventiv pentru trafic de influenţă a fost trimis în judecată de către procurorii militari ai DNA. Acesta este acuzat că a primit sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro de la 12 persoane pentru a le ajuta să treacă testul psihologic şi proba sportivă, ambele eliminatorii, pentru a se angaja ca soldat gradat profesionist în Ministerul Apărării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Marius Smadici, plutonier adjunct la Unitatea Militară 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), pentru 12 infracţiuni de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate: Codrin Irinel Mihalcea, colonel în Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militară, pentru favorizare a făptuitorului, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; Ciprian Ionuţ Năstase, locotenent la U.M. 01270 Focşani, pentru favorizarea făptuitorului; Cristian Gabriel Ceapă, lucrător comercial, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; Adrian Caia, soldat gradat profesionist la U.M. 01407 Piatra Neamţ, pentru complicitate la trafic de influenţă (4 fapte) şi complicitate la cumpărare de influenţă (4 fapte); Mihai Valentin Cîrlan, pentru favorizare a făptuitorului (2 fapte) şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenit; Costică Gherasim, pentru cumpărare de influenţă. 

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – iulie 2016, Marius Smadici a pretins de la 12 persoane sume cuprinse între 500 şi 2.000 de euro şi a primit în total 10.500 euro pentru a le ajuta să treacă testul psihologic şi proba sportivă, ambele eliminatorii, necesare în vederea angajării ca soldat gradat profesionist în MApN, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare.

”Inculpatul i-a ajutat pe aceşti candidaţi prin aceea că le-a pus la dispoziţie variantele de teste psihologice cu o zi înainte de susţinerea testului psihologic eliminatoriu. Toţi candidaţii care au susţinut testul psihologic în această modalitate au fost declaraţi admişi”, se arată într-un comunicat al DNA.

Anchetatorii susţin că Smadici a luat 1.600 de euro de la unul dintre candidaţi, pe care l-a lăsat să înţeleagă că are influenţă şi asupra comisie de examinare de la proba sportivă,

”Inculpatul l-a condus pe candidat în incinta unităţii militare unde a doua zi urma să fie susţinută proba sportivă, arătându-i în ce va consta efectiv proba sportivă şi lăsându-l să se pregătească pe traseul respectiv. A doua zi, în urma susţinerii testării sportive, candidatul a fost declarat admis”.

În cazul candidatului Mihai Valentin Cîrlan, Smadici a primit banii ceruţi prin unchiul acestuia, Costică Gherasim, în timp ce în alte cazuri, Adrian Caia a fost cel care a intermediat întâlnirile cu candidaţii.

”În aceeaşi perioadă (la data de 28.06.2016), inculpatul Mihalcea Codrin Irinel, fără a avea acordul organelor de urmărire penală (sesizate anterior despre cele menţionate mai sus) l-a trimis pe inculpatul Năstase Ciprian Ionuţ în municipiul Câmpulung Moldovenesc pentru a intermedia întâlnirea dintre inculpaţii plutonierul adjunct Smadici Marius şi Ceapă Cristian Gabriel, întâlnire în urma căreia acesta din urmă a luat cunoştinţă, fără drept, de subiectele ce constituiau obiectul examinării psihologice pe care trebuia să o susţină în ziua următoare în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc”, se mai arată în comunicat.

Ciprian Ionuţ Năstase a înregistrat audio/video întâlnirea cu un ceas personal, şi, la instigarea lui Codrin Irinel Mihalcea, a ascuns proba organelor de urmărire penală, fiind îngreunate astfel cercetările, mai spun procurorii.

”În cauză, procurorii militari au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 200 lire sterline şi 9.000 lei aparţinând inculpatului Smadici Marius. De asemenea, aceeaşi măsură a fost dispusă şi cu privire la suma de 500 euro aparţinând inculpatului Caia Adrian Constantin”, potrivit comunicatului DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Totodată, procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către mai multe persoane printre care şi inculpaţii Cristian Gabriel Ceapă şi Mihai Valentin Cîrlan, în perioada iunie – iulie 2016, la Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc pentru ocuparea unor posturi de soldaţi gradaţi profesionişti în MApN.

Plutonierul adjunct Marius Smadici a fost reţinut în 26 august, la acea vreme fiind urmărit penal pentru şase infracţiuni de trafic de influenţă, iar ulterior a fost arestat preventiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.