Părinţii tinerilor care au murit în clubul Colectiv au depus, marţi, la Parchetul instanţei supreme o plângere penală care vizează mai multe persoane care erau în Guvern în octombrie 2015, printre care fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea. Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat, la intrarea în sediul ICCJ, că sesizarea este îndreptată împotriva tuturor celor care au acţionat după incendiul din Colectiv, “în intervenţia care se ştie că a fost o catastrofă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eugen Iancu a declarat că prin această sesizare vor o continuare a anchetelor, pentru că până acum s-au făcut cercetări doar asupra a ceea ce s-a întâmplat “până la uşa Colectivului”.

“Noi vrem să continuăm. Copiii noştri au murit în spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în străinătate. Vedem acuma cum un fost ministru spune că el este dentist şi că el nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii, deci medicii trebuie să spună dacă sunt ei de vină sau dacă este de vină conducerea. Trebuie să ne spună justiţia”, a spus Eugen Iancu, al cărui fiu, Alexandru Iancu, a murit în incendiu.

El a precizat că sesizarea depusă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este îndreptată împotriva tuturor celor care au acţionat după ieşirea tinerilor din clubul Colectiv, “în intervenţia care se ştie că a fost o catastrofă”.

Jean Chelba, tatăl lui Alexandru Chelba, care a murit în incendiul din Colectiv, a spus că în sesizare, care a fost semnată de peste 50 de persoane, sunt vizate “mai multe persoane din conducerea ţării de la vremea aceea, a guvernului, inclusiv de la primul ministru, secretari de stat, miniştri”.

Printre cei vizaţi în sesizarea depusă de Eugen Iancu şi Jean Chelba la PICCJ sunt fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.

Jean Chelba a preciza că Victor Ponta, ca şef al Guvernului, trebuia să solicite aplicarea mecanismului de activare european.

“Vrem să le demontăm toate minciunile. (…) Ei ştiu foarte bine ce îi aşteaptă”, a mai spus Chelba.

În ce priveşte acuzaţiile, Jean Chelba a spus că acestea sunt de la abuz în serviciu la trafic de influenţă şi omor cu intenţie indirectă. “Sunt articole din Codul penal, chiar şi inacţiunea se pedepseşte, adică cei ce nu au făcut nimic. La primul-ministru se numeşte inacţiune”, a afirmat Chelba.

El a adăugat că cei vinovaţi trebuie să plătească pentru moartea a 64 de tineri şi pentru mutilarea altora. “Noi nu uităm. A fost un an îngrozitor”, a mai spus Jean Chelba.

Eugen Iancu a mai spus că sesizarea este şi împotriva refuzului “de a ne trata corect copiii, pentru că cei ce au reuşit să ajungă la spital, toţi aveau o şansă la viaţă dacă conducătorii noştri erau interesaţi de vieţile lor şi nu de interese personale sau de orgolii”.

“Ştim cine a condus atunci şi, din păcate, unii vor să conducă şi acum. Arafat, Bănicioiu, avem manageri de spitale, avem... Toată lumea se bătea cu pumnii în piept că noi avem condiţii, că suntem mai bine trataţi ca în Germania, deşi se ştia din prima clipă că toţi cei care ajung în spital vor muri, şi vor muri din cauza bacteriilor, din cauza lipsei de dotari, din cauza lipsei de experienţă. Noi ne dorim să nu se întâmple ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti, unde ştim că aproape nu a plătit nimeni nimic. Şi aici mă refer la pedepse, a fost găsită vinovată o asistentă medical. Să fim serioşi!”, a mai spus Eugen Iancu.

El a adăugat că la televizor s-a văzut că Raed Arafat era mai preocupat “să-şi alinieze salvările”.

“Am văzut şi acum cu accidentul de pe autostradă, Arafat era la toate televiziunile, este singurul salvator din ţara asta, eu nu ştiu ce fac toţi ceilalţi”, a spus Iancu.

Laurenţiu Istrate, tatăl unui alt tânăr mort în incendiul din Colectiv, spunea, în 26 octombrie, că echipele de salvare au făcut o serie de greşeli imediat după declanşarea focului, coordonatorul intervenţiei fiind schimbat de trei ori în 20 de minute. El arăta că îşi doreşte ca procesele penale care s-au deschis în urma tragediei să aibă un curs corect, astfel încât neregulile să iasă la iveală şi să fie îndreptate pe viitor.

“Desigur, vor rezulta şi nişte vinovaţi. Noi am spus că greşeli s-au făcut şi după momentul incendiului. Intervenţiile ISU şi ale Salvării au fost lipsite de coordonare. Şi-au schimbat de trei ori coordonatorul în 20 de minute. Şoferii de pe salvări nu ştiau ce să facă cu răniţii. Am văzut toate aceste lucruri în imaginile filmate. Unui şofer i s-a spus de un responsabil ISU numai să nu-l ducă la Floreasca”, declara, pentru News.ro, Laurenţiu Istrate.

El arăta că a fost nemulţumit de modul de tratare a răniţilor.

“Nu există în România experienţa tratamentului marilor arşi, nu există niciun pat necesar în tratarea marilor arşi, medicii nu aveau experienţă în tratarea lor, bacteriile din spitale au fost ascunse sub preş”, a mai declarat Istrate.

Laurenţiu Istrate a mai spus că ministrul Sănătăţii de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, ştia de toate aceste probleme ale sistemului sanitar, dar a preferat să păstreze răniţii în ţară şi nu s-a dorit transferul lor imediat în străinătate.

“Am auzit că, potrivit calculelor făcute de ei, răniţii nu ar fi trebuit transportaţi în spitale din străinătate. Asta în timp ce ministrul Bănicioiu a declarat la televizor că răniţii au aici parte de tratament mai bun ca în Germania”, a mai arătat Laurenţiu Istrate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.