Omul de afaceri Cristian Dobre a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de fraude cu fonduri europene alocate proiectului Water Park din Craiova, după ce a fost schimbată structura de rezistenţă a unei clădiri din complexul de agrement, pentru ca fondatorul companiei Polystart să-şi poată însuşi o parte din bani, prejudiciul produs Primăriei Craiova şi Ministerului Dezvoltării fiind de peste 1,2 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova au pus în mişcare acţiunea penale şi l-au reţinut pentru 24 de ore pe Cristian Dobtre, asociat majoritar în cadrul unei societăţi comerciale, la data faptelor, pentru participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave (cinci acte materiale), instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (cinci acte materiale), se arată într-un comunicat de presă al DNA transmis luni.

Omul de afaceri va fi dus marţi la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Potrivit procurorilor, în 6 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Cristian Dobre a fost încheiat un contract de lucrări care avea ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 de lei.

În acest context, în perioada 2013-2014, Cristian Dobre ar fi coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unei clădiri din complexul de agrement acvatic.



"În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept”, au scris procurorii DNA Craiova în ordonanţa de reţinere a lui Dobre.

Anchetatorii îl mai acuză pe Dobre că, atât direct, cât şi prin intermediari, a dat mită unor persoane care supravegheau executarea construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi cu contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management.

"Tot la iniţiativa omului de afaceri a fost disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de către un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii”, susţin procurorii.

Dobre ar fi produs Primăriei Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice un prejudiciu de 5.547.055 de lei, aproximativ 1,2 milioane de euro, sumă obţinută ilegal de societatea controlată de inculpat.

DNA Craiova a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

Complexul Water Park amenajat în Parcul Tineretului din Craiova, pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, cuprinde o clădire cu bazine acoperite, mai multe tobogane şi terenuri de sport pe o plajă amenajată. Lucrările proiectului Water Park, finanţat din fonduri europene, sunt executate de asocierea de firme UTI, Delta ACM şi Polystart şi au început în 2013.

În noiembrie 2014, procurorii DNA Craiova au făcut percheziţii la Primăria Craiova, la sedii sau puncte de lucru  ale firmelor Polystart, Project THC şi Microclima, precum şi la spaţiile de lucru ale asocierii de firme aflate pe şantierul Water Park din Parcul Tineretului, într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi fraude cu fonduri europene care ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014.

Vizat de anchetatori a fost, atunci, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, despre care existau informaţii că ar fi întregistrat plăţi nereale pentru materiale şi lucrări de aproximativ 2,3 milioane de lei, urmărind astfel să obţină o parte din sumele alocate pentru construcţia bazinelor acoperite din cadrul proiectului Water Park, potrivit unor surse judiciare.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.