Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reluat, luni, declaraţiile potrivit cărora comisia parlamentara specială pentru legile justiţiei este răspunzătoare pentru forma finală a proiectului de lege privind modificarea Codului penal, el spunând că Ministerul Justiţiei "a făcut o propunere şi atâta tot" şi că el răspunde doar întrebărilor vizând activitatea sa şi a ministerului, fără a vrea sa comenteze asupra formei finale a articolului privind abuzul în serviciu. În ceea ce priveşte dezincriminarea neglijenţei în serviciu, el a susţinut că a fost sunat de un jurnalist în timp ce era în maşină şi atunci a aflat despre această modificare. Ministrul Justiţiei a mai spus, întrebat despre îngrijorările organismelor europene în privinţa modificărilor la Codul penal, că "ne aflăm nici la jumătatea drumului" în parcursul legislativ, pentru că urmează să se pronunţe Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia şi, probabil, legea va fi trimisă la reexaminare de către preşedintele Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei, care a revenit luni din concediu, a fost aşteptat la sediul ministerului de către jurnalişti, care l-au întrebat despre modificările noului cod penal, el spunând că trebuie întrebată comisia parlamentară specială. 

"Nu este noul Cod penal, este Codul penal din 2014 care are modificări. Cu privire la acest Cod penal, vă aduceţi aminte că Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de lege pentru modificare, în sensul punerii de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, în sensul punerii de acord cu directivele europene. Mă refer la Codul penal şi la Codul de procedură penal. Strict, propunerea noastră viza transpunerea directivei, punerea de acord cu deciziile CCR. Mai departe, modificările au survenit la Comisia specială şi dânşii sunt în măsură să vă răspundă. (...) Vă spun cu convingere că în controlul de constituţionalitate se va vedea dacă modificările adoptate corespund exigenţelor constituţionale şi directivelor”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că oportunitatea unei reglementări aparţine legiuitorului, iar constituţionalitatea este o obligaţie generală pe care o va verifica instanţa de contencios constituţional.

Întrebat insistent de către jurnalişti despre noua formă a articolului privind abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar şi a spus că legiutorul este obligat să modice o lege în acord cu deciziile CCR, dar nu este împiedicat să adopte şi alte modificări, respectând oportunitatea legiferării şi limitele constituţionale. 

În ceea ce priveşte dezincriminarea neglijenţei în serviciu, Toader a susţinut că a fost sunat de un jurnalist în timp ce era în maşină şi atunci a aflat despre această modificare.

El a mai spus că comisia parlamentară specială a primit 32 de modificări privind abuzul în serviciu, una fiind a Ministerului Justiţiei, care este, de altfel, cea care a fost preluată cu privire la pragul valoric pentru abuz: "Ministerul a făcut o sinteză a celor 31 de propuneri şi am luat ce am considerat şi trimis la comisia sopecială. Puteţi întreba comisia de ce au reţinut una din variante, cea a ministerului, şi dânşii că pot explica de ce au preferat această soluţie". 

Întrebat din nou dacă varianta adoptată pentru abuzul în serviciu este cea mai bună, Toader le-a spus jurnaliştilor că membrii comisiei parlamentare trebuie să răspundă la această întrebare: "Întrebaţi pe dânşii, eu răspund la întrebările vizând activitatea mea, a noastră. Noi am făcut o propunere şi atata tot".

Ministrul Justiţiei a fost întrebat şi despre îngrijorările transmise de organismele europene şi de către ambasade, el spunând că ne aflăm nici la jumătatea parcursului legislativ. "Trebuie să vedem ce ne spune CCR, trebuie să vedem comisiei de la Veneţia, probabil preşedintele va trimite legea la reexaminare", a mai spus Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.