Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA, va lucra la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Sibiu, a decis miercuri Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procurorul general Augustin Lazăr ia în calcul posibilitatea de a o delega pe Laura Codruţa Kovesi pe o funcţie din cadrul Ministerului Public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Augustin Lazăr ia în calcul posibilitatea de a o delega pe Kovesi pe o funcţie în cadrul Parchetului General

"Procurorii care îşi încheie activitatea la DNA de regulă îşi continuă activitatea în cadrul Ministerului Public folosindu-şi experienţa pe care au dobândit-o la DNA. Este foarte posibil să ne gândim la o activitate care să fie bună şi care să aducă un plus Ministerului Public cu experienţa câştigată la DNA. Urmează să vedem", a declarat Lazăr la ieşirea din sediul CSM, întrebat dacă ia în calcul delegarea Laurei Codruţa Kovesi pe o funcţie în Ministerul Public.

Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca Laura Codruţa Kovesi să îşi continue activitatea de procuror la DIICOT Sibiu, unde avea un loc rezervat, ea plecând de acolo în anul 2006, când a fost numită procuror general.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât continuarea activităţii la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu, a doamnei procuror laura Codruţa Kovesi, ca urmare a revocării sale din funcţia de procuror şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, începând cu data emiterii Decretului Preşedintelui României, respectiv 09.07.2018", este decizia Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit ordinii de zi soluţionate.

La şedinţă, care s-a desfăşurat în absenţa Laurei Codruţa Kovesi, au luat parte ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, la începutul şedinţei că, indiferent ce va decide secţia de procurori a CSM cu privire la locul în care îşi va desfăşura în continuare activitatea fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi va rămâne un procuror cu un nivel de experienţă considerabil în DNA. Lazăr a spus că nu va fi consiler la Ministerul Public, întrucât toate posturile sunt ocupate.
 
"În continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experienţă considerabil în DNA, de fiecare dată când s-a întors în Ministerul Public şi-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care l-a desfăşurat. Mai precizez că cele trei posturi de consilier sunt ocupate în acest moment", a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.
 
Întrebat dacă îi reproşează ceva Laurei Codruţa Kovesi, Lazăr a evitat să răspundă, spunând că analiza activităţii DNA este în raportul de bilanţ, iar comentariile sale de atunci sunt publice.
 
"Analiza activităţii DNA o puteţi vedea în raportul care a fost întocmit atunci când a avut loc bilanţul, comentariile pe care le-am avut de făcut atunci sunt publice, despre ce aş recomanda noului procuror şef vom discuta în continuare", a mai spus procurorul general.

Tor miercuri, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM este aşteptată să pronunţe o decizie în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Pronunţarea a fost amânată până acum de trei ori.

În acest caz, acţiunea disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi a fost declanşată în 18 aprilie de către Inspecţia Judiciară, care îi impută că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Inspectorii spun că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA luni, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Laura Codruţa Kovesi - care a condus DNA timp de peste cinci ani - a spus că decretul de revocare "lasă un mare semn de întrebare" - dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei. "Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei", a afirmat Kovesi.

De asemenea, ea a afirmat că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii, a contribuit la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei şi a arătat că poate fi înfrântă corupţia. Kovesi a afirmat că voinţa politică acum este pentru blocarea justiţiei şi că modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor şi şi-a îndemnat colegii procurori să nu abandoneze lupta.

Laura Codruţa Kovesi a mai spus, în declaraţia de presă care a durat câteva minute, că începând de luni nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: "De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror". 

La finalul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis şi un mesaj "către cetăţeni şi societate": "Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!".

Laura Codruţa Kovesi a fost procuror general al României, în perioada 2006-2012 şi se află la conducerea DNA din mai 2013, iar mandatul său urma să se încheie în anul 2019.

 A lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (1995-1999) şi procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1999 - 2000). A fost procuror-şef al Biroului de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2000 - 2002), procuror-şef al Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2002 - 2004), procuror-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (2004 - 2004), apoi procuror (2004 - 2006) şi procuror-şef (2006) la Biroul Teritorial Sibiu - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. În octombrie 2006, a fost numită de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de Procuror General al României, funcţie pe care a deţinut-o timp de şase ani.

Apoi, pentru o perioadă de şapte luni, Laura Codruţa Kovesi a fost înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

În aprilie 2013, premierul de atunci Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a transmis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, la 9 mai 2013, de membrii CSM, aceştia dând aviz pozitiv propunerii de numire a acesteia în funcţia de conducere pentru DNA. Începând cu 15 mai 2013, este procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis a reînvestit-o pe Kovesi la conducerea DNA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.