Experţii Comisiei Europene aflaţi la Bucureşti în cadrul misiunilor periodice de informare privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) s-au întâlnit miercuri cu procurorul general Augustin Lazăr, iar discuţiile au vizat înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, modificările aduse codurile penale şi legilor justiţiei şi protocoalele de cooperare încheiate cu Serviciul Român de Informaţii, transmite Ministerul Public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţiile experţilor CE cu o delegaţie a Ministerului Public condusă de procurorul general Augustin Lazăr au vizat teme privind înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, modificările aduse Codului penal, Codului de procedură penală şi legilor justiţiei, protocoalele de cooperare încheiate cu Serviciul Român de Informaţii şi, totodată, au fost analizate recomandările din ultimul raport al Comisiei Europene, fiind puse la dispoziţia experţilor indicatori statistici actualizaţi, din care rezultă progresele înregistrate în combaterea infracţiunilor de corupţie, folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, spălare a banilor, evaziune fiscală.

"Un alt aspect discutat s-a referit la suspiciunile privind încălcarea drepturilor fundamentale ale omului,  având în vedere cazuri care au fost prezentate public de către mass-media. Referitor la acest subiect, domnul Augustin Lazăr,  procurorul general al PÎCCJ, a arătat că, pentru aducerea la îndeplinire a obiectivelor prevăzute în Strategia Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării şi afirmării instituţionale în perioada 2017 – 2020, ce prevede ca domeniu prioritar apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 s-a desfăşurat proiectul ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”. Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea responsabilităţii şi profesionalismului în activitatea procurorilor, pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în concordanţă cu legea fundamentală a României, cu dispoziţiile Convenţiei (europene) pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu jurisprudenţa C.E.D.O. şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În cadrul acestui proiect au fost organizate o conferinţă naţională de deschidere şi 6 stagii regionale de pregătire profesională a procurorilor, iar o delegaţie formată din 18 procurori din cadrul Ministerului Public a efectuat o vizită de studii la C.E.D.O", arată Ministerul Public.

Experţii CE s-au întâlnit, miercuri, şi cu reprezentanţii Inspecţiei Judiciare, delegaţia IJ fiind condusă de inspectorul şef Lucian Netejoru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.