Două persoane care au dat anunţuri fictive şi au înşelat mai mulţi cetăţeni americani şi canadieni vânzându-le maşini şi alte bunuri pe care nu le deţineau au fost arestaţi preventiv, iar o a treia este cercetată sub control judiciar, acestea fiind prinse în urma unor percheziţii în Bucureşti şi judeţul Teleorman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în perioada iulie-septembrie 2015, membrii grupării infracţionale organizate ar fi postat mai multe anunţuri fictive prin care ar fi oferit spre vânzare bunuri mobile, în special, autoturisme. În urma corespondenţei purtate prin e-mail cu persoanele interesate de achiziţionarea acestor autoturisme, pentru câştigarea încrederii şi determinarea încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, acestea erau îndrumate ca tranzacţia să se efectueze prin intermediul unui intermediar.

"Aceste bunuri nu au existat în realitate şi nu s-au aflat în proprietatea ori posesia licitatorului, fiind astfel induşi în eroare mai mulţi cetăţeni americani şi canadieni. Astfel, victimele primeau indicaţii să efectueze transferul de bani reprezentând preţul autoturismului prin serviciile de transfer rapid de bani, către un serviciu de tip «escrow», care ar fi reţinut  suma de bani până în momentul în care bunul ar fi ajuns  în posesia cumpărătorului.  După ce cumpărătorul l-ar fi inspectat şi ar fi fost de acord să-l păstreze, suma de bani urma să fie remisă vânzătorului”, susţin anchetatorii.

Prin serviciile de transfer financiar, sumele nu ar fi ajuns însă în posesia aşa-zişilor reprezentanţi ori intermediari care ar fi trebuit să garanteze tranzacţia, ci la complici ai grupării infracţionale aflaţi în Statele Unite ale Americii, prejudiciul produs fiind estimat la 50.000 de dolari.

Trei dintre membrii grupării au fost prinşi în urma a şapte percheziţii făcute în 28 martie, în Bucureşti şi judeţul Teleorman. Doi dintre suspecţi, Victor Mihail Vătui şi Dorel Catâru, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi  fals informatic, au fost arestaţi preventiv în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, iar al treilea este cercetat sub control judiciar.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat şapte laptopuri, 11 dispozitive de stocare şi 13 telefoane mobile şi au pus sechestru asigurător pe un autoturism.

Cauza este instrumentată de procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. Acţiunea a fost sprijinită de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.