Primarul Lia Olguţa Vasilescu este acuzată de o nouă infracţiune de spălare de bani în dosarul în care este cercetată, iar administratorul public al Craiovei, Radu Cosmin Preda, a fost pus sub acuzare pentru o nouă faptă de instigare la spălare de bani, potrivit DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de aceştia, Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, a fost pusă sub acuzare pentru o nouă infracţiune de spălare a banilor. 

“În dosarul respectiv, cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani (Vasilescu Lia Olguţa), două infracţiuni de complicitate la luare de mită (Preda Radu Cosmin) şi patru infracţiuni de complicitate la luare de mită (Popescu Elena Daniela)”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit procurorilor, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, Olguţa Vasilescu s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

Anchetatorii susţin că, în cadrul “donaţiilor”, estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, Olguţa Vasilescu a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash, plus încă 25.000 de euro, a căror provenienţă nu este stabilită, în preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente.

“Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 de euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni”, se arată în ordonanţa prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.

Olguţa Vasilescu mai este acuzată că, într-un context diferit, în cursul anului 2014, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non-profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Surse judiciare au mai declarat pentru News.ro că Olguţa Vasilescu a fost susţinută în campania din 2012 ”cu materiale de publicitate achitate de firme”, iar ”camioane încărcate cu produse de publicitate electorală” circulau în Craiova conform indicaţiilor sale.

Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de Olguţa Vasilescu, procurorii au probe că Daniela Popescu, la instigarea lui Radu Preda, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, cunoscând că banii fuseseră primiţi ca mită.

Procurorii le-au adus la cunoşinţă celor trei calitatea procesuală şi noile acuzaţii.

Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, a declarat, la ieşirea de la DNA, că procurorii au extins urmărirea penală în cazul său, pentru spălare de bani, susţinând că este nevinovată şi că dosarul în care este cercetată este “cusut cu aţă alba”.

Membru PSD din 2007, preşedinte al organizaţiei municipale PSD Craiova, precum şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, Lia Olguţa Vasilescu anunţase încă de la sfărşitul anului trecut că va candida pentru un nou mandat, iar sondajele de opinie realizate atât de PSD, cât şi de către contracandidaţii săi o indicau câştigătoare.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.