Horia Georgescu şi alţi şase membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul unor despăgubiri pentru trei terenuri din Bistriţa care au fost supraevaluate, unul dintre beneficiari fiind omul de afaceri Mihai Rotaru, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Gianina Ancuţa Opre, la data faptei preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Horia Georgescu, Cristian Morărescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru şi Nicolae Pricop, foşti membri ai aceleiaşi comisii, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Mihai Rotaru şi Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase, precum şi evaluatorii Mihai Papasteri, Emil Nuţiu şi Gheorghe Vîţă, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în zilele de 3 şi 29 septembrie 2009, Gianina Ancuţa Opre, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, împreună cu ceilalţi suspecţi, membri ai aceleiaşi comisii, încălcând prevederile legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren, în suprafaţă de 4,93 hectare, 3,48 hectare şi 2,32 hectare, toate din municipiul Bistriţa, au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei, în total 98.234.800 de lei, sume ce au fost acordate drept despăgubire lui Mihai Rotaru, Diana Le Bomin şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase.

"Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecţii Vîţă Gheorghe, Papasteri Mihai şi Nuţiu Emil, în calitate de evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei şi 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani”, susţin procurorii DNA.

Cei trei evaluatori ar fi întocmit rapoartele încălcând prevederile legale şi Standardele Internaţionale de Evaluare, nu au comparat cu terenuri similare, ci au luat în calcul unele preţuri puse la dispoziţie chiar de beneficiarii despăgubirilor şi nici nu au verificat informaţiile privind tranzacţii cu proprietăţi imobiliare.

Procurorii DNA le-au adus la cunoştinţă suspecţilor atât calitatea procesuală, cât şi acuzaţiile din dosar.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu este judecat din 2015 într-un dosar care vizează despăgubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate. În acelaşi dosar sunt judecate alte şapte persoane care au făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu. 

Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Mihai Rotaru şi Emil Nuţiu sunt şi ei judecaţi în alte dosare privind despăgubiri de la ANRP. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.