Florin Hădărean, directorul general al Regiotrans SRL, şi Costache Nicolau, director al Sucursalei Braşov a CFR, au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru luare de mită, respectiv dare de mită şi trafic de influenţă. Conform DNA, Hădărean şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care a fost acuzat că a dat mită unui fost şef de serviciu din cadrul CFR şi a fost de acord cu o pedeapsă de un an şi patru luni deînchisoare cu suspendare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au notat că în perioada 3 iunie 2010 - 6 aprilie 2015 Florin Hădărean i-a dat şi i-a promis Estrellei Ştefănescu, şef serviciu în cadrul C.N.C.F. - C.F.R. S.A., sume de bani şi foloase necuvenite în cuantum total de 24.653,67 lei (combustibil, un laptop, un telefon şi abonament telefonic, servicii de cazare în staţiune turistică, reparaţii la autoturismul personal, precum şi suma de 923 lei numerar).

Conform procurorilor, mita a fost dată pentru confirmarea volumului de tren km. (indicator principal în funcţie de care se acorda subvenţia) realizat de Regiotrans. Documentele în care era făcută această confirmare au fost ataşate cererilor şi notelor de fundamentare pe baza cărora Regiotrans a obţinut ilegal subvenţii de la bugetul de stat.

Procurorii DNA spun că în prezenţa avocatului directorul Regiotrans a spus expres că recunoaşte comiterea faptelor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost începută acţiunea penală şi este de acord cu pedeapsa, respectiv un an şi patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de doi ani. De asemenea, el va fi obligat să presteze muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de 80 de zile la Inspectoratul Şcolar Braşov sau la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare - Atelierul MFC Braşov. De asemenea, Hădărean consemnat jumătate din suma dată cu titlu de mită la dispoziţia D.N.A., în vederea confiscării speciale, fiind instituită măsura sechestrului asigurator pe aceasta.

În acelaşi dosar, a încheiat acord de  recunoaştere a vinovăţiei şi Costache Nicolau, la data faptei director al Regionalei Braşov din cadrul C.N.C.F. – C.F.R. S.A., acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au notat că în august 2010, în calitate de director al Sucursalei Braşov a CFR, Nicolau a primit sume de bani necuvenite, în total 10.500 lei, de la administratorii a două societăţi comerciale. Banii au fost primiţi, într-o situaţie, în legătură cu încheierea unui act care intra în îndatoririle sale serviciu, respectiv efectuarea plăţii unor facturi restante, iar în altă situaţie în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv a adus la cunoştinţă administratorului unei societăţi comerciale că urmează să se organizeze o procedură de achiziţii publice a lucrărilor pe raza R.C.F. Braşov, la un moment anterior publicării în SEAP a anunţului de participare şi a stabilit de comun acord cu acesta condiţiile de participare la licitaţie pentru ofertanţi. Sumele de bani şi foloasele necuvenite au fost primite direct, prin remitere, în cazul primei situaţii, respectiv în contul personal, în cazul celei de-a doua situaţii.

Totodată, în 10 februarie 2011, în calitate de director al Sucursalei Regionala C.F. Braşov, Costache Nicolau a primit suma de 2.000 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Sucursala Regionala C.F. Cluj şi promiţând că îi va determina să aprobe plata facturilor restante emise de această societate către Sucursala Regionala C.F. Cluj în cadrul executării contractelor încheiate anterior între cele două părţi.

În prezenţa avocatului, Nicolau a declarat expres că recunoaşte aceste fapte şi acceptă pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a mai multor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de director al Sucursalei Regionala C.F. Braşov. El va fi obligat, de asemenea, să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe Florin Hădărean şi Costache Nicolau, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Braşov.

Acest dosar este disjuns din cel în care în 23 martie şeful serviciului Urmărire Transporturi din cadrul CFR SA, compania fostului milionar Costel Comana Regiotrans SRL, precum şi companiile Rail Force SRL şi RC CF Trans SRL au fost trimise în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în acest caz prejudiciul fiind de peste un miliard de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.