Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că apelul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a nu se mai vota nicio cerere a DNA de ridicare a imunităţii până la finalul actualei legislaturi afectează independenţa sistemului judiciar. Prin “Apelul către parlamentari”, preşedintele Senatului a fost lansate grave acuzaţii la adresa DNA, arătând că acţionează abuziv şi urmăreşte eliminarea unor politicieni din cursa electorală, a stabilit CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia Judiciară a făcut verificări în cazul afirmaţiilor preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Raportul Inspecţiei Judiciare a fost însuşit în şedinţa Plenului CSM de luni, care a aprecizat că afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu lansate în spaţiul public în 16 octombrie prin documentul intitulat “Apel către parlamentari”, publicat pe pagina de internet a Senatului şi prin intermediul emisiunii “24/7” difuzată de postul de televiziune Digi 24 „au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, cu consecinţa subminării credibilităţii justiţiei ca sistem”.

„Prin “Apelul către parlamentari”, asumat instituţional prin publicarea pe pagina oficială de internet a Parlamentului României www.parlament.ro, preşedintele Senatului îşi manifestă neîncrederea asupra felului în care DNA îşi desfăşoară activitatea, lansând grave acuzaţii la adresa structurii anticorupţie, în sensul că aceasta acţionează abuziv, urmărind eliminarea unor politicieni din cursa electorală”, arată CSM.

Călin Popescu Tăriceanu a solicitat parlamentarilor din Senat şi Camera Deputaţilor să refuze a se mai pronunţa în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor formulate de procurorii DNA în cadrul unor dosare penale.

În cadrul emisiunii “24/7” difuzată de postul de televiziune Digi 24, Tăriceanu a afirmat că DNA, prin procurorul şef, şi-a fixat ca ţintă anchetarea în exclusivitate a membrilor Parlamentului, singura instituţie democratică a statului, în scopul unei selecţii - anterioare votului cetăţenilor - a politicienilor angrenaţi în cursa electorală. În acest scop, a afirmat demnitarul, procurorii instrumentează cauzele penale în care sunt implicaţi politicieni într-o manieră discreţionară, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a precizat CSM.

Inspectorii judiciari au constatat că solicitarea şi afirmaţiile publice ale lui Tăriceanu au depăşit limitele admisibile ale discursului politic, fiind de natură a crea în conştiinţa publică, în mod artificial, serioase suspiciuni cu privire la independenţa, imparţialitatea şi probitatea profesională a procurorilor DNA, dar şi a sistemului judiciar în ansamblul său.

„Prin afirmaţiile sale, fără argumente plauzibile, demnitarul acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează dosarele penale în mod tendenţios şi preferenţial, aflându-se la discreţia unor persoane cu funcţii de conducere care acţionează nelegal în scopul realizării unor interese de natură politică”, a stabilit CSM.

Membrii plenului CSM au aprecizat că publicarea “Apelului către parlamentari” pe pagina de internet oficială a Parlamentului şi promovarea mediatică a mesajului transmis de către un demnitar de rang înalt, respectiv preşedintele Senatului, sunt acţiuni care, la nivelul opiniei publice, creează impresia de subordonare între puterile statului, aducându-se atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa decredibilizării şi afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.