Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de deputatul Sebastian Ghiţă în plenul Parlamentului, solicitând să verifice dacă afirmaţiile acestuia aduc atingere procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Luminiţa Palade, a transmis joi Inspecţiei Judiciare sesizarea în care solicită să facă verificări şi să stabilească “dacă şi în ce măsură prin afirmaţiile lansate în spaţiul public de către domnul deputat Sebastian Ghiţă a fost adusă atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sistemului judiciar în ansamblul său”.

Sesizarea vizează afirmaţiile făcute de deputatul Sebastian Ghiţă într-un interviului difuzat de postul de televiziune B1 TV, în 29 martie, la ora 22.00, precum şi cele din discursul susţinut de acesta în plenul Camerei Deputaţilor din 30 martie, arată CSM, într-un comunicat de presă.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, prin vot secret cu bile, cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă.

Cererile DNA au fost făcute pentru acelaşi dosar penal, al patrulea, deschis împotriva lui Sebastian Ghiţă pentru dare de mită, şantaj, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii sau cumpărare de influenţă.

Deputatul independent Sebastian Ghiţă le-a cerut, miercuri, colegilor parlamentari să respingă cererile DNA de reţinere şi arestare preventivă, susţinând că “arestarea este folosită ca formă de tortură”.

”Vă rog să arătaţi că Parlamentul respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca şi în alte situaţii, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. (...) Scopul presiunii este cel care mulţi dintre dumneavoastră îl şoptiţi pe culoare, în familii, cu prietenii: instaurearea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri”, a spus Ghiţă, în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul a mai spus că majoritatea liderilor politici, şi nu numai, au dosare penale.

”Trăim astăzi într-o Românie în care preşedintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care soţia sa îl poate avea. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, e ameninţat pe surse cu dosare şi percheziţii. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru, (...)  procurorul general a fost demis cu un dosar penal, şefi de servicii de informaţii au dosare penale”, a mai spus Ghiţă în apărarea sa.

Deputatul a mai acuzat că arestarea preventivă se foloseşte abuziv de către anchetatori, care a devenit ”o sursă de teroare modernă”.

”Arestarea preventivă a unui om pentru fapte petrecute în urmă cu mulţi ani are ca scop distrugerea statutului său social, ruperea de familie şi prieteni, prezentarea lui ca vinovat înaintea judecăţii. Scopul real este distrugerea demnităţii şi transformarea cetăţeanului în denunţător”, a mai spus Ghiţă.

Deputatul a folosit în faţa plenului Camerei aceleaşi argumente pe care le-a spus şi deputaţilor din Comisia juridică marţi, adică faptul că unul dintre denunţătorii din dosar, Răzvan Alexe, a avut şi el probleme cu legea, faptul că informaţia din dosar potrivit căreia procurorul acuzat ar fi fost în biroul lui Victor Ponta, pe atunci premier, pentru a-şi negocia meniţinerea în funcţie nu este adevărată.

Referitor la acuzaţia de şantaj din dosar, Ghiţă a spus că va duce drept dovadă că nu a existat niciun şantaj, toate materialele difuzate în 2011 de postul Realitatea TV. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.