Consiliul Superior al Magistraturii a respins, miercuri, în plen, o solicitare a procurorului general Augustin Lazăr de a se stabili anumite limite pentru Inspecţia Judiciară, în cadrul controlului pe care îl face la Ministerul Public cu privire la aplicarea protocolului încheiat în 2009 cu SRI şi la situaţia mandatelor pe siguranţă naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ordinii de zi soluţionate, solicitarea procurorului general a fost respinsă, înregistrându-se opt voturi pentru admitere şi nouă voturi pentru respingere. 

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat CSM să fie stabilite anumite limite pentru Inspecţia Judiciară, în cadrul controlului privind modul în care procurorii au implementat protocolul cu SRI, ordinea de zi a şedinţei CSM fiind suplimentată cu acest punct, la cererea vicepreşedintelui CSM Codruţ Olaru. 

În 30 mai, Inspecţia Judiciară a anunţat că verifică modul în care a fost aplicat protocolul cu SRI la toate parchetele. Potrivit IJ, controlul are următoarele obiective generale: stabilirea, după caz, a modalităţii de primire, înregistrare şi aplicare a protocolului la nivelul parchetelor vizate de control; identificarea dosarelor constituite ca urmare a unor sesizări din oficiu, întocmite de procurori pe baza informaţiilor transmise, în temeiul protocolului, de Serviciul Român de Informaţi şi identificarea măsurilor dispuse de către procurorii cu funcţii de conducere şi execuţie de la parchetele vizate de control, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, privind aplicarea protocolului. 

Inspecţia Judiciară spuneau că verificările se vor desfăşura în trei etape: etapa I - solicitarea de relaţii în conformitate cu obiectivele generale de la conducătorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, atât pentru unitatea proprie cât şi pentru unităţile din raza de competenţă; etapa a II-a - analizarea materialului documentar transmis în etapa I şi stabilirea măsurilor organizatorice pentru etapa următoare precum obiectivele specifice, componenţa echipei de control, structura raportului de control şi termenele şi etapa a III-a - efectuarea de verificări pe baza obiectivelor specifice şi finalizarea controlului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.