Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut public, marţi, protocolul încheiat în 2014 cu Centrul Naţional Cyberint, care funcţionează în cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protocolul, care are patru pagini, a fost semnat în 18 decembrie 2014 de către preşedinte CSM de la acea vreme Adrian Bordea şi de către directorul de atunci al SRI George Maior.

Protocolul încheiat între CSM şi SRI are cinci capitole, iar obiectul documentului vizează: stabilirea condiţiilor în care se face schimbul de informaţii între părţi, modalităţile prin care acestea se transmit între părţi, cadrul general de cooperare între cele două instituţii, în scopul identificării, alertării şi prevenirii consecinţelor incidentelor de securitate în care pot fi implicate serviciile informatice administrate de către CSM.

În document sunt menţionate şi categoriile de informaţii transmise, fiind prevăzut că CSM transmite către Cyberint informaţii privind atacuri cibernetice sau incidente de securitate importante furnizate de sistemele proprii de supracheghere a reţelei şi serviciilor de comunicaâii electronice, cum ar fi sisteme de detectare/prevenire a accesului neautorizat, mesajele de e-mail tip spam stocate de serverele de poştă electronică stabilite ca având acest caraceter de către administratorii de reţea şi care nu reprezintă trafic al utilizatorilor din reţeaua instituţiei. La cerere, pot fi transmise mesajele de tip NetFlow provenite de la serverele conectate în reţelele furnizorilor de servicii de telecomunicaţii. 

Alte tei capitole ale protocolului se referă la metodele şi mijloacele de transmitere a informaţiilor, la obligaţiile părţilor şi la caraceterul confidenţial al unor prevederi ale documentului.

La începutul lunii aprilie, CSM a anunţat că a încheiat în 2012 un "protocol instituţional” cu SRI, denunţat în 2017 şi că a început procedura de declasificare a acestui document. Un alt protocol este cel încheiat în 2014 cu Centrul Naţional Cyberint, pe durată nedeterminată, acesta nefiind clasificat.

"Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, în anul 2012, un protocol instituţional cu Serviciul Român de Informaţii. La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulată de îndată ce au luat cunoştinţă de existenţa sa, Protocolul a fost denunţat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părţilor, iar cu privire la acesta a fost demarată procedura de declasificare, în temeiul Legii nr. 182/2002. De asemenea, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost încheiat, în anul 2014, pe o perioadă nedeterminată, Protocolul privind cooperarea între Consiliul Superior al Magistraturii şi Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei, în cadrul proiectului Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT", a transmis atunci CSM.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.