CSM a decis, miercuri, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a dat condamnările în dosarul ICA, pentru că a participat la un seminar unde a predat cursuri de anticorupţie funcţionarilor publici, organizat de Ministerul Agriculturii, parte civilă în dosarul ICA. Decizia CSM nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 15 zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În baza articolului 100 litera e, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99, litera b din acelaşi act normativ", se arată în decizia CSM.

Articolul 100 invocat de CSM este cel care se referă la sancţiunile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, la litera e) fiind înscrisă "excluderea din magistratură".

Articolul 99 litera b) menţionează "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii" ca abatere care atrage răspunderea disciplinară a magistraţilor.

În această cauză Fundaţia pentriu Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) fondată de Dan Voiculescu, condamnat în dosarul ICA şi Grupul de Investigaţii Politice au formulat cereri de intervenţie accesorie în interesul reclamantei Inspecţia judiciară, cereri care au fost admise.

A fost însă respinsă cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul Cameliei Bogdan de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România. A fost de asemenea respinsă cererea de despăgubiri formulată de Camelia Bogdan.

Decizia poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

CITEȘTE ȘI Avocatul Gheorghiţă Mateuţ: Excluderea Cameliei Bogdan din magistratură va fi folosită ca argument la CEDO; în funcţie de decizia CEDO, poate fi luată în calcul o cerere de revizuire a sentinţei în ţară

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost cercetată de secţia pentru judecători a CSM pentru incompatibilitate pe motiv că a participat la un seminar unde a predat cursuri de anticorupţie funcţionarilor publici organizat de Ministerul Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.

Camelia Bogdan spunea că acuzaţiile sunt nefondate în ansamblul lor, pentru că ea nu a fost plătită de Ministerul Agriculturii, ci a predat, în calitate de expert al UE din 2009, elemente de anticorupţie funcţionarilor statului.

„Plata s-a făcut prin SRL-ul care m-a contactat, banii proveneau de la Banca Mondială”, arăta Camelia Bogdan.

Pe 8 august 2014, un complet de la Curtea de Apel Bucureşti din care a făcut parte şi Camelia Bogdan  i-a comdamnat definitiv în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, pe fostul director al ADS Corneliu Popa tot la opt ani de închisoare şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

Instanţa a dispus atunci şi confiscarea a 60 de milioane de euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.