Alegerea primarilor într-un singur tur ar putea ajunge din nou la Curtea Constituţională, după ce Judecătoria Sectorului 1 a admis, marţi seară, cererea candidatei USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, care contestă prevederile Legii electorale privind alegerea primarilor într-un singur tur. Decizia instanţei poate fi contestată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătoria Sectorului 1 a admis, marţi, cererea lui Clotilde Armand de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului 101 alineatele 2 şi 3 din Legea 115/2015. 

Articolul 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 prevede că “este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar alineatul 3 stipulează că “în caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”.

Instanţa a respins, ca neîntemeiată, cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. Cererea lui Clotilde Armand a fost depusă în 10 iunie la Judecătoria Sectorului 1 şi are ca obiect "contestaţie la legea electorală".

Decizia poate fi contestată cu apel în cinci zile de la pronunţare.

Clotilde Armand a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că a fost citată, marţi, la Judecătoria Secorului 1, unde s-a judecat excepţia de neconstituţionalitate, ea invocând că un primar ales cu 10% din votanţii înscrişi pe liste nu poate fi reprezentativ. 

"Sunt foarte fericită să vă anunţ că judecătorul a decis trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în faţa Curţii Constituţionale pentru a explica faptul că legea, aşa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri. Este a doua oară când această problemă se găseşte în faţa Curţii Constituţionale, prima dată de către domnul Liviu Avram. Atunci a fost respinsă pentru că acesta nu avea calitate de candidat clasat pe locul doi . Eu acum mă găsesc în situaţia aceasta şi sper că CCR va admite această excepţie. Această excepţie nu este retroactivă, este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative, nu vrem ca partidele să foloseasca aceste alegeri aşa cum le convine", spune Clotilde Armand într-un mesaj video postat pe Facebook.

Săptămâna trecută, candidata USB la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a depus o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1, document de 11 pagini, care a inclus o cerere de intervenţie în interes propriu, invocând o excepţie de neconstituţionalitate. Contestaţia a fost respinsă de Biroul Electoral.

”Am depus o nouă contestaţie la biroul electoral de sector, cu cerere de intervenţie în interes propriu şi excepţie de neconstituţionalitate. În rezumat, un primar ales cu 10% din votanţii înscrişi pe liste nu poate fi reprezentativ. De la început, USB s-a pronunţat împotriva legii alegerilor locale într-un singur tur”, anunţa Clotilde Armand.

În luna mai, Curtea Constituţională a judecat două excepţii de neconstituţionalitate ridicate de jurnalistul Liviu Avram, una dintre excepţii vizând organizarea alegerilor într-un singur tur. Judecătorii CCR au respins atât excepţiile de neconstituţionalitate privind impunerea unui număr minim de semnături pentru depunerea candidaturilor, cât şi pe cele care contestau alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.