Patru administratori de firme au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală legat de încheierea unui contract pentru reabilitatea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu Consiliul Judeţean la care s-au folosit documente ”inexacte (facturi şi situaţii de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obţinerii pe nedrept, de la CJ, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile”. Consiliul Judeţean Constanţa se constituie parte civilă în cauză cu aproape 9 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Dima, la data faptelor administrator al SC Mara Construct SRL, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi evaziune fiscală, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată, SC Mara Construct SRL, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi evaziune fiscală, în formă continuată, Diallo Mamadou Alpha Evy, administrator al SC Alpha Construct Mondial Explorer SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, SC Alpha Construct Mondial Explorer SRL şi SC Unprim Auto Proiect SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, SC Danliv Concept Construct SRL şi SC Petraprod Steel SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală, precum şi Liviu Ungureanu şi Lucian Petrache, administratori ai SC Danliv Concept Construct SRL respectiv SC Petraprod Steel SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Procurorii spun că, ”la data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului «HIPERB – Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa», între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin şi Consiliul Judeţean Constanţa a fost încheiat un contract de execuţie lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”.

Pe toată perioada execuţiei contractului, SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin au folosit, cu rea credinţă, în relaţia cu Consiliul Judeţean Constanţa, documente inexacte cu date neconforme cu realitatea, pentru a obţine pe nedrept, de la CJ, bani provenind din fonduri europene nerambrusabile.

”O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi cu un comportament de tip «fantomă», care au emis facturi ce nu reflectau operaţiuni reale şi care au fost înregistrate în contabilitate şi ulterior plătite de către inculpaţii Dima Constantin şi SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 lei, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se arată în comunicatul DNA.

Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparţin lui Lucian Petrache. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

SC Mara Construct SRL, Dima Constantin şi Petrache Lucian au mai fost trimişi în judecată, în aprilie 2016, pentru fapte similare, comise tot în legătură executarea unor contracte atribuite de Consiliul Judeţean Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.