Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Vasile Balaican, fost procuror la Parchetul Tribunalului Constanţa, pentru trafic de influenţă, după ce ar fi luat 500 de euro de la un bărbat cercetat penal, căruia i-a promis că va interveni la un magistrat de la Parchetul Judecătoriei Tulcea pentru o soluţie favorabilă în dosarul în care acesta era cercetat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, care cer ca măsura controlului judiciar luată în cazul lui Vasile Balaican în timpul urmăririi penale să fie menţinută şi la judecarea cauzei.

În acelaşi dosar, bărbatul care i-a dat cei 500 de euro fostului procuror, Răzvan Dimoftache, va fi judecat în stare de libertate, pentru cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de presă al DNA transmis marţi agenţiei News.ro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 10 februarie 2012 şi în 5 martie 2012, Vasile Balaican a primit de la Răzvan Dimoftache suma totală de 500 de euro, în două tranşe, de 200 de euro şi respectiv 300 de euro, pentru a interveni la procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului Judecătoriei Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă. În acel dosar, Dimoftache era cercetat pentru comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei, Balaican spunând că îl va influenţa pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună o soluţie favorabilă.

În 15 aprilie, DNA Constanţa arăta, într-un comunicat de presă, că Vasile Balaican este cercetat într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi că în cazul acestuia a fost luată măsura controlului judiciar pe cauţiune.

În această cauză, procurorii au probe că, în a doua jumătate a anului 2011, fostul procuror a cerut de la o persoană, denunţătoare în cauză, suma de 5.000 de euro, spunând că poate interveni la magistraţi de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa pentru soluţii favorabile în dosarele denunţătorului. În acest context, pe durata unui an, la diferite intervale de timp, denunţătorul i-a dat  lui Vasile Balaican, în tranşe, întreaga sumă pretinsă.

Balaican a fost înregistrat audio-video de către denunţător în timp ce acesta îi dădea fostului magistrat o tranşă de 200 de euro.

Vasile Balaican s-a pensionat după ce procurorii au început cercetările în cazul lui, în anul 2014. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.