Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a declarat, marţi, la audierea din Comisia de apărare din Senat, că este o diferenţă mare între a aproba, la cererea Jandarmeriei, o intervenţie şi a o dispune, în scris, iar în cazul violenţelor din 10 august s-a creat o confuzie. "Eu nu am emis niciun ordin. Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie", a subliniat Cliseru, menţionând că i s-a solicitat acest lucru fără a primi explicaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o diferenţă foarte mare între a aproba la cererea Jandarmeriei o intervenţie şi a dispune o intervenţie în scris. Eu nu am emis niciun ordin", a afirmat Speranţa Cliseru, la audierea în Comisia de apărare din Senat.

Ea a spus că aşa s-ar putea explica acea "confuzie" a ministerului, conform căreia ea a emis un ordin.

"Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie. În legătură cu ce cine şi ce argumente - nu au fost decât solicitări de a semna, nu mi s-a spus de ce, nu am avut aceste discuţii. Nu există... nu a acţionat cineva să mă convingă, au fost anumite solicitări pe parcursul... nu cred că pot să fiu considerată eu că am intrat într-un joc, eu mi-am făcut datoria, eu am fost învestită de primul ministru să apăr şi să respect legislaţia, Constituţia, ordinea publică, deci eu îmi respect absolut atribuţiile pentru care ocup această funcţie şi vă spun că nu am participat şi nu voi participa niciodată la niciun fel de jocuri politice sau de altă natură. Spun întodeauna adevărul pentru că nu mă bazez pe sprijinul nimănui", a afirmat Speranţa Cliseru, la audierea în Comisia de apărare din Senat.

Ea a spus că a discutat cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, dar nu a fost invitată şi deci nici nu a participat la vreo şedinţă privind organizarea dispozitivului din Piaţa Victoriei.

Cliseru a mai spus că solicitarea pentru aprobarea ordinului de intervenţie a fost făcută de Laurenţiu Cazan, şeful obiectivului Piaţa Victoriei, care avea în atribuţiuni asigurarea şi menţinerea ordinii publice în Piaţa Victoriei pe durata acestei adunări.

Ea a spus că încă din luna iunie au fost solicitări din parte unui ONG din străinătate, de a organiza un miting cu un milion de oameni.

"Prima reacţie a comisiei de la nivelul Capitalei a fost să respingă pentru că fizic nu încăpeau în Piaţa Victoriei un milion de oameni", a afirmat prefectul.

Ea a menţionat că, primind răspunsul şi condiţiile, solicitantul a refuzat să mai fie organizator.

Întrebată ulterior de jurnalişti dacă au fost depăşiri ale atribuţiilor de serviciu, Cliseru a spus că nu poate aprecia: "Eu mi-am făcut treaba mea, nu eu apreciez. Nu mă puneţi pe mine să fac aprecieri cu privire la colegii mei. Bănuiesc că fiecare, şi Jandarmeria a acţionat în baza reulamentelor, procedurilor dumnealor şi a legii, eu la fel..."

De asemenea, întrebată dacă în opinia sa a fost modificată ora în jurnalul intervenţiei: "Eu nu am văzut documentele după ce au plecat din faţa mea, deci nu pot să vă spun ce s-a modificat, dacă s-a modificat. Nu ştiu dacă unii mint, alţii probabil că au vrut să schimbe adevărul şi alţii au fost dezinformaţi. În tot lanţul acesta sunt şi oameni nevinovaţi care au luat de bun ce le-au spus alţii, nu cred că toată lumea este într-un complot aşa...".

Întrbată la ce s-a referit când ar fi spus într-o înregistrare că ministrul Carmen Dan minte, Cliseru a răspuns: "Nu în sensul acesta, deci la întrebări insidioase, nu în sensul acesta. Era o neconcordanţă între afirmaţiile ministerului - că nu ministrul răspunde în mod personal .... legată de ora intervenţiei de forma actului"

De asemenea, întrebată dacă a semnat ordinul după ce s-a intervenit: "Nu pot să vă spun, vă spune parchetul. Au fost gradual mai multe feluri de intervenţii".

Ea a mai spus, în faţa jurnaliştilor, că a aprobat ordinul bazându-se pe situaţia care era la ora aceea în desfăşurare. "Situaţie este prezentată că eu nu m-am dus pe stradă să constat cu ochii mei că nu aveam cum să fac lucrul acesta. Eu nu consider că am fost minţită până când nu se face dovada că am fost minţită. Când sunt acte semnate de persoane din mai multe instituţii se bazează pe încrederea între instituţii", a spus ea.

Întrebată dacă a semnat ordinul la îndemnul secretarului de stat, Cliseru a răspuns: "Nu am cum să vă spun pentru că Parchetul va lămuri în scurt timp, nu durează mult".

De asemenea, întrebată dacă îşi va pierde funcţia, Cliseru a spus că nu îi este teamă pentru că "aceste funcţii sunt trecătoare".
 
"Nu am venit aici cu gândul să ies la pensie, am mai fost prefect şi ştiu cum este", a spus ea.
 
Referitor la o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, prefectul a afirmat: "Încă nu m-a convocat".
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.