Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, după audierea în Comisia de apărare din Senat, că intervenţia Jandarmeriei din 10 august a avut "dublă acoperire juridică" şi că aceasta a început "atunci când comandantul acţiunii a considerat că este momentul să înceapă luând în calcul toate circumstanţele". De asemenea, Carmen Dan a afirmat că, potrivit Legii 60, se vorbeşte despre exprimarea acordului de către prefect, fără a se preciza în ce formă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată de jurnalişti, la ieşirea de la audierile din Comisia de apărare de la Senat, dacă intervenţia în forţă în piaţă a început înainte sau după semnarea ordinului de către prefect, ministrul Carmen Dan a spus: "Cred că e o întrebare pe care puteţi să o adresaţi fărăr absolut nicio rezervă comandatului acţiunii, pe care l-aţi avut astăzi la comisie".

La insistenţele jurnaliştilor, care i-au spus că acesta nu a făcut declaraţii întrucât are calitatea de suspect, Carmen Dan a afirmat: "Intervenţia Jandarmeriei a avut dublă acoperire juridică. Intervenţia a început atunci când comandantul acţiunii a considerat că este momentul să înceapă luând în calcul toate circumstanţele din acest moment".

De asemenea, întrebată dacă la ora 20.00 se putea vorbi de un acord verbal al prefectului şi ulterior să fie semnat ordinul, Carmen Dan a spus că este vorba despre exprimarea acordului.

"În perspectiva Legii 60, despre asta se vorbeşte, despre exprimarea acordului. Nu precizează legiuitorul, spune că prefectul îşi exprimă acordul, asta spune Legea 60. Apoi avem acte subsecvente, acte administrative, ordine de ministru care reglementează legalitatea în care se întocmeşte ordinul de intervenţie şi bineînţeles prevederile invocate, de altfel, şi de parchet care derivă din legea 550 de organizare şi funcţionare a Jandameriei. Deci din punctul de vedere al intervenţiei, aceasta a avut acoperire pe cele dou alineate", a afirmat ministrul.

Carmen Dan a adăugat: "Sunt absolut sigură că în cursul verificării penale se va stabili foarte clar dacă există nivel de responsabilitate sau de vinovăţie şi cine este responsabil sau vinovat, dacă procurorii... Am încredere în toate anchetele şi în general am încredere în actul de justiţie. Eu cred că în România finalitatea actului de justiţie se face în instanţă şi am absolut de multă încredere în actul de justiţie înfăptuit de judecători".

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a declarat, marţi, la audierea din Comisia de apărare din Senat, că este o diferenţă mare între a aproba, la cererea Jandarmeriei, o intervenţie şi a o dispune, în scris, iar în cazul violenţelor din 10 august s-a creat o confuzie. "Eu nu am emis niciun ordin. Am aprobat un ordin emis de Jandarmerie", a subliniat Cliseru, menţionând că i s-a solicitat acest lucru fără a primi explicaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.