Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, joi, la şedinţa de bilanţ a activităţii instituţiei pe anul 2016, la care sunt prezenţi şeful statului, dar şi numeroşi ambasadori, că în 2016 au fost trimişi în judecată 1.270 de inculpaţi, peste un sfert dintre ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro. Ea a spus că identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice a reprezentat un domeniu prioritar anul trecut, precizând că procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 la sută şi 800 la sută. La rândul său, preşedintele Iohannis a arătat că recuperarea prejudiciilor produse statului rămâne un subiect extrem de important, iar cei găsiţi vinovaţi nu trebuie să se mai bucure de bunurile şi banii furaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 13:43: Preşedintele CSM, la bilanţul DNA: Niciodată nu am judecat cauze prefabricate; care ar mai fi menirea noastră?

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului DNA pe 2016, că nici ea, nici colegii ei nu au judecat vreodată cauze "prefabricate", chiar dacă munca magistraţilor implicaţi în lupta anticorupţie nu este deloc comodă sau lipsită de expunere.

CITEȘTE ȘI Preşedintele CSM, la bilanţul DNA: Niciodată nu am judecat cauze prefabricate; care ar mai fi menirea noastră de magistraţi şi de oameni chemaţi să aplice, să respecte legea?

UPDATE 13:21: Birchall, la bilanţul DNA: Numărul persoanelor achitate a crescut semnificativ în 2016 faţă de 2015, de la 35 la 74

Numărul persoanelor trimise în judecată de DNA care au fost achitate de instanţe a crescut semnificativ în 2016, faţă de 2015, de la 35 la 74, a declarat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, la bilanţul DNA, adăugând că e convinsă că vor fi identificate cauzele acestei creşteri, precum şi măsurile de corectare a situaţiei.

CITEȘTE ȘI Birchall, la bilanţul DNA: Numărul persoanelor achitate a crescut semnificativ în 2016 faţă de 2015, de la 35 la 74

UPDATE 12:44: Preşedintele instanţei supreme, la bilanţul DNA: A vorbi despre eradicarea corupţiei mi se pare o adevărată utopie

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, joi, la prezentarea bilanţului pe 2016 al DNA, că a vorbi despre eradicarea corupţiei i se pare o utopie, fiind mai importantă prevenirea decât combaterea acestui fenomen.

CITEȘTE ȘI Preşedintele instanţei supreme, la bilanţul DNA: A vorbi despre eradicarea corupţiei mi se pare o adevărată utopie

UPDATE 12:32: Kovesi: Suntem procurori care am ales să lucrăm în DNA pentru că ne pasă

Procurorul-şef al DNA, Laura Kovesi, a declarat, joi, că 2016 a fost un an cu ”multe provocări”, în care instituţia a fost atacată în mod constant, dar şi-a continuat activitatea ”onest şi profesionist”, ea adăugând că procurorii care au ales să lucreze în DNA au făcut acest lucru pentru că le pasă de ţara în care trăiesc.

CITEȘTE ȘI Kovesi: Chiar dacă 2016 a fost un an cu multe provocări, ne-am continuat activitatea onest şi profesionist. Suntem procurori care am ales să lucrăm în DNA pentru că ne pasă

UPDATE 12:17: Iohannis face apel pentru prevenţie în lupta anticorupţie şi pentru integritate în exercitarea funcţiei publice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe 2016, că o componentă importantă a luptei anticorupţie trebuie să fie prevenirea încălcării legii şi a făcut apel pentru integritate şi responsabilitate la nivelul conducerii tuturor instituţiilor publice.

CITEȘTE ȘI Iohannis face apel pentru prevenţie în lupta anticorupţie şi pentru integritate în exercitarea funcţiei publice

UPDATE 12:09: Iohannis: Recuperarea prejudiciilor, un subiect extrem de important; vinovaţii nu trebuie să se bucure de bunurile furate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilanţului DNA, că recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie rămâne un subiect extrem de important, precizând că cei care au fost găsiţi vinovaţi nu trebuie să se mai bucure de bunurile şi banii furaţi.

”Lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta în primul rând în buzunarele cetăţenilor. Din acest punct de vedere, un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a sfătuit instituţiile cu atribuţii în domeniul recuperării prejudiciilor să aibă o activitate susţinută, deoarece cetăţenii au mari aşteptări în acest domeniu.

”O societate în care lupta anticorupţie este eficientă este una în care cei care au fost găsiţi vinovaţi nu se mai bucură în continuare de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii”, a conchis şeful statului.

UPDATE 12:04: Iohannis: Ireversibilitatea luptei anticorupţie nu e garantată; modificarea legislaţiei din domeniu, doar după dezbatere publică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la prezentarea bilanţului DNA pe anul 2016, că legislaţia din domeniul luptei anticorupţie trebuie amendată doar în urma unor ample dezbateri publice şi numai după consultarea instituţiilor din domeniu.

CITEȘTE ȘI Iohannis: Ireversibilitatea luptei anticorupţie nu e garantată; modificarea legislaţiei din domeniu, doar după dezbatere publică

UPDATE 11:45: Kovesi: Instanţele au condamnat definitiv peste 870 inculpaţi trimişi în judecată de DNA. Procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 10%

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA pe 2016, că peste 870 de persoane, între care un europarlamentar, şapte deputaţi, un senator, un ministru, cinci preşedinţi de consilii judeţene şi 28 primari, trimise în judecată de DNA au fost condamnate definitiv. Kovesi a precizat că procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 10% din totalul celor trimişi în judecată, ea adăugând că DNA este preocupată în continuare de creşterea standardelor de calitate.

Kovesi a afirmat că procurorii DNA au participat la aproape 15.000 şedinţe de judecată.

”Am fost preocupaţi de hotărârile instanţelor judecătoreşti pentru evitarea soluţiilor diferite pe aceleaşi probleme de drept. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas reperul de jurisprudenţă în activitatea noastră”, a precizat procurorul şef al DNA.

Ea a mai spus că instanţele de judecată au condamnat definitiv peste 870 inculpaţi trimişi în judecată de DNA, printre aceştia fiind u europarlamentar, şapte deputaţi, un senator, un ministru, cinci preşedinţi de consilii judeţene şi 28 de primari.

”Soluţiile pronunţate de instanţe au confirmat eforturile de eficienţă ale procurorilor DNA”, a menţionat Kovesi. 

Ea a adăugat că ”procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 10% din totalul persoanelor trimise în judecată” şi a subliniat că DNA este preocupată ”în continuare creşterea standardelor de calitate”. 

”De altfel, cele mai multe motive de achitare în dosarele finalizate de DNA au fost determinate de aplicarea legii penale mai favorabile, aplicarea unor decizii ale Curţii Constituţionale sau aprecierea probelor administrate în cursul judecăţii. Acest procent de 10% este sub media europeană şi arată că justiţia în România este funcţională, iar rostul procesului penal este acela de a afla întotdeauna adevărul”, a mai spus Kovesi.

UPDATE 11:45: Kovesi: DNA a pus sechestru pe două proprietăţi din Franţa de peste 3,5 milioane de euro

DNA a pus sechestru pe două proprietăţi din Franţa de peste 3,5 milioane de euro, pe două imobile din Spania şi a blocat conturi din Cipru, Germania şi Elveţia, a declarat, joi, la bilanţul DNA, procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, care a precizat că recuperarea produselor infracţiunilor a fost o componentă importantă în anul 2016, când au fot luate măsuri asiguratorii de 667 de milioane de euro.

"Recuperarea produselor infracţiunilor a fost o componentă importantă în anul 2016. Au fost luate măsuri asiguratorii de 667 milioane euro, o creştere substanţială, cu 72% faţă de anul trecut", a declarat Kovesi. 

Ea a subliniat că de multe ori, în cauzele instrumentate de DNA sunt implicate persoane care obţin profituri uriaşe, care achiziţionează bunuri în alte ţări sau deschid conturi bancare în alte jurisdicţii.

"Niciun infractor nu trebuie să se simtă în siguranţă, indiferent unde şi-a ascuns banii", afirmat şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a afirmat că DNA a trimis peste 80 cereri de comisii rogatorii internaţionale pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.

"În acest fel, am reuşit să sechestrăm două proprietăţi în Franţa de peste 3,5 milioane euro. În Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro. Am solicitat blocarea unor conturi în Cipru, Elveţia şi Germania", a precizat procurorul-şef al DNA.

UPDATE 11:43: Kovesi despre fraudele în achiziţiile publice: Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800 la sută?

Procurorul-şef a DNA, Laura Kovesi, a declarat, joi, că identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice a reprezentat un domeniu prioritar în 2016, precizând că procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 la sută şi 800 la sută. Pentru infrastructură sau construcţii, statul plăteşte de cele mai multe ori preţul lucrării dublu, a mai spus Kovesi.

"Tipologiile identificate în anchetele noastre dovedesc că există vulnerabilităţi majore ale sistemului de achiziţii publice. Atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor este condiţionată frecvent de primirea unor sume de bani. Se întocmesc, uneori, caiete de sarcini pentru a favoriza anumite firme. Se fac, uneori, plăţi pentru lucrări neefectuate sau statul plăteşte un preţ mai mare pentru unele produse sau servicii. Se achiziţionează frecvent produse inutile sau aparatură care nu poate fi instalată şi utilizată. Se achiziţionează lucrări a căror execuţie nu poate fi verificată şi cuantificată", a spus Kovesi la şedinţa de bilanţ a DNA.

Ea a adăugat că, deşi pagubele sunt clare, procurorii dovedesc de fiecare dată că nu este vorba de simple greşeli, ci de abuzuri care, cel mai des, maschează o mită sau un folos.

"Cât timp planificarea achiziţiilor nu va fi transparentă, se va folosi bugetul pentru achiziţii supraevaluate şi plăţi pentru lucrări neefectuate. Multe dintre acestea se fac cu încălcarea legislaţiei secundare, ceea ce lasă într-adevăr societatea neapărată în faţa unor astfel de practici după decizia Curţii Constituţionale de anul trecut", a mai spus Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a menţionat că procurorii DNA au identificat cazuri în care au fost achiziţionate produse la preţuri supraevaluate cu procente între 50 la sută şi 800 la sută.

"Poate greşi cineva un preţ de achiziţie cu 800 la sută?", s-a întrebat Kovesi.

Ea a mai spus că, pentru infrastructură sau construcţii, statul plăteşte de cele mai multe ori preţul lucrării dublu.

"În cazul imobilelor retrocedate ilegal, preţul plătit în plus de stat a fost şi de 10 ori mai mare decât preţul real. Vorbim aici de oportunitatea unei decizii?", a adăugat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a adăugat că, în sănătate, statul a plătit pentru echipamentele medicale preţuri mai mari cu 50 la sută sau 60 la sută faţă de preţul real.

"Există situaţii în care anumite unităţi sanitare încheie contracte doar cu unii distribuitori de medicamente. Caracterul specializat al acestor achiziţii a îngreunat până acum verificările efectuate în domeniu, dar acest lucru se schimbă. Acest specific al corupţiei în sănătate a făcut ca procentul din contracte cerut ca mită să fie mai mare decât în alte domenii, lucru pe care l-am descoperit pe măsură ce am acordat mai multă atenţie acestei zone. Procentul comisioanelor ilegale identificate de procurorii DNA este cuprins între 10 la sută şi 20 la sută din valoarea contractelor în sănătate", a spus procurorul-şef al DNA.

UPDATE 11:43: Iohannis, la bilanţul DNA: Continuarea luptei anticorupţie e o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA, că începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupţie a fost pusă în mod real la încercare, el subliniind că lupta anticorupţie este o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern. Preşedintele a menţionat că nefericita OUG 13 a fost abrogată, iar sabia lui Damocles pare a fi fost ”pe moment” îndepărtată şi a pledat în favoarea unro debateri ample privind moficarea legislaţiei în domeniul justiţiei.

CITEȘTE ȘI Iohannis, la bilanţul DNA: Continuarea luptei anticorupţie e o cerinţă esenţială dacă ne dorim un stat modern. Sabia lui Damocles pare a fi fost pe moment îndepărtată. VIDEO

UPDATE 11:26: Kovesi: Peste 1270 de inculpaţi trimişi în judecată; mai mult de un sfert dintre ei au comis abuz în serviciu

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA pe 2016, că au fost trimişi în judecată 1270 de inculpaţi, peste un sfert dintre aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat că 2016 a fost un an dificil, cu provocări legislative, atacuri fără precedent la adrsesa activităţii şi a procuorilor DNA.

Ea spus că peste 1270 de inculpati au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, printre aceştia aflându-se şi trei miniştri, şase senatori, 11 deputaţi, 47 de primari, 16 magistraţi şi 21 de directori de companii naţionale. Mai mult de un sfert dintre cei trimişi în judecată au comis abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat că există acum "o largă dezbatere despre abuzul în serviciu", subliniind că CCR nu a dezincriminat abuzul în serviciu.

Ea a spus că instanţele au aplicat decizia interpretativă şi că au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, 15 achitate, încălcând doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fuseseră trimise în judecată anterior deciziei CCR.

În opinia şefei DNA, corupţia s-a manifestat prin aceleaşi acţiuni repetitive, aceasta însemnând că investigaţiile penale trebuie dublate de măsuri preventive.

Laura Codruţa Kovesi a spus că o mare parte dintre acţiunile DNA au vizat identificarea fraudei şi corupţiei în achiziţiile publice, în special în infrastructură, IT şi sănătate. În aceste cazuri a fost vorba de achiziţii de bunuri şi servicii la preţuri majorate cu 50 până la 800 %şi  de comisioane între 10 - 20%.

Kovesi a spus că sunt mii şi mii de oameni care vor o societate clădită pe corectitudine şi respect şi că eforturile justiţiei trebuie susţinute de stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional.

"În România multă lume declară că susţine lupta anticorupţie, dar am văzut cu toţii cât de repede poate fi anulată lupta anticorupţie. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fără precedent la adresa DNA", a spus procurorul şef al DNA.

Preşedintele Iohannis a sosit la şedinţa de bilanţ a DNA pe 2016. Participă numeroşi ambasadori

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit, joi, la şedinţa de bilanţ privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe anul 2016, la care sunt prezenţi numeroşi ambasadori, între care cei ai SUA, Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Canadei. Participă şi ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazăr, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Raportul anual de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul 2016 este prezentat de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Şedinţa se desfăşoară la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional din Bucureşti.

La sosirea preşedintelui Iohannis, două persoane aflate în faţa Cercului Militar au strigat ”Demisia!”.

În 7 februarie, procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi afirma că, în 2016, din peste 400 de dosare trimise în instanţă, doar 1 la sută au fost restituite, restituirea neînsemnând însă încheierea procesului penal.

"Statistic, anul trecut procurorii au trimis în instanţă 403 dosare şi doar patru au fost restituite definitiv la DNA, adică într-un procent de sub 1 la sută", a declarat Kovesi, la Radio România Actualităţi.

Ea a precizat că restituirea nu inseamnă finalul procesului penal, nu înseamnă că persoana respectivă este vinovată sau este nevinovată.

"Au fost cazuri în care s-au dat soluţii de condamnare", a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţase, înainte de declaraţia procurorului-şef, că în ultimele şase luni ale anului 2016 nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă.

De asemenea, instituţia mai consemna că, la criteriul "restituiri definitive”, pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în patru dosare, iar în anul 2014 tot în patru dosare.

"Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară şi nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situaţii restituirea poate să vizeze şi aspecte de formă ale rechizitoriului", preciza Direcţia Naţională Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.