Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care procurorii DNA au extins cercetările şi în care este acuzat că a determinat-o pe şefa DGASPC să ceară CJ suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei pentru a achiziţiona produse şi lucrări prestabilite la valori foarte mari sau care nu erau necesare de la două firme controlate de un consilier judeţean. Prejudiciul produs DGASPC Braşov se ridică la peste 300.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au extins cercetările şi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 24 februarie, a lui Aristotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (35 acte materiale).

În acest dosar mai sunt urmăriţi penal şi Emil Circa, la data faptelor director al Direcţiei Investiţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (16 acte materiale), precum şi Aurelia Popescu, la data faptelor director economic în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (35 acte materiale) şi complicitate la două fracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată.

Procurorii au probe care arată că ”în perioada iulie 2012 – martie 2013, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, având calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi de ordonator principal de credite, în înţelegere cu inculpatul Matei Gavril, la data faptelor consilier judeţean, cu încălcarea prevederilor legale, l-a determinat pe directorul general al Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, inculpata Martin Virginia, fie direct, fie prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica, să solicite Consiliului Judeţean Braşov suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice (prin mai multe adrese emise în perioada iulie- decembrie 2012), astfel încât să fie achiziţionate mai multe produse şi lucrări prestabilite la valori nejustificat de mari sau care nu erau necesare instituţiei, iar achiziţiile să fie fracţionate pentru a se recurge la proceduri de achiziţie directă”.

Demersul preşedintelui CJ Braşov, spun anchetatorii, a avut în vedere ”interesele economice” ale lui Matei Gavril, în dauna DGASPC Braşov, prin direcţionarea unor sume importante de bani din bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice, în vederea achiziţionării unor produse şi lucrări de la SC LICOFRIG, fie direct, fie indirect prin intermediul SC FRIGOMAT SRL (ambele societăţi fiind controlate de inculpatul Matei Gavril).

Astfel, au fost întocmite formal mai multe referate, de DIUAT - Serviciul Investiţii, Achiziţii Publice al Consiliului Judeţean Braşov care au fost folosite pentru majorarea bugetului DGASPC Braşov pe anul 2012.

”Aceste referate au fost semnate de directorul economic Popescu Aurelia şi directorul DIUAT, Emil Cirica, fiind folosite la iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Judeţean Braşov pentru majorarea bugetului de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov pe anul 2012. Ulterior, hotărârile au fost adoptate cu susţinere din partea inculpatului Căncescu Aristotel Adrian în plenul Consiliului Judeţean Braşov (HCJ nr. 28/12.07.2012, HCJ nr. 89/11.09.2012)”, arată procurorii DNA.

Apoi, Căncescu a emis, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, dispoziţii prin care, prin rectificare, bugetul DGASPC Braşov a fost majorat cu 1.115.000 lei, bani cu care au fost cumpărate produse şi servicii de la societăţile SC LICOFRIG SRL şi SC FRIGOMAT SRL. 

”Totodată, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, pentru a putea dispune în mod discreţionar de bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Braşov, a dispus ca Direcţia Economică să întocmească un referat prin care se propunea, în mod nelegal, împuternicirea sa, în calitate de ordonator principal de credite, de a emite dispoziţii în vederea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli”, spun procurorii.

Referatul respectiv a fost folosit pentru iniţierea unui proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean, care a fost adoptat cu susţinere din partea lui Căncescu şi care ulterior a stat la baza unei dispoziţii de rectificare emise în decembrie 2012.

”Astfel, în urma hotărârilor Consiliului Judeţean şi a dispoziţiilor menţionate prin care s-a suplimentat bugetul de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov, Căncescu Aristotel Adrian a determinat, fie direct, fie indirect, prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica şi cu sprijinul consilierului judeţean Matei Gavril, pe directorul general a DGASPC Braşov Martin Virginia, şi, implicit, pe angajaţii din subordinea acesteia, care aveau atribuţii în domeniul achiziţiilor publice şi angajării, lichidării şi ordonanţării cheltuielilor din fonduri publice, să achiziţioneze de la cele două societăţi, controlate de consilierul judeţean Matei Gavril, produse şi lucrări supraevaluate sau care nu erau justificate ori necesare instituţiei publice, în cadrul a 35 de proceduri de achiziţie directă”, mai arată procurorii.

Anchetatorii spun că valoarea unora dintre produse şi lucrări a fost fracţionată în mod nelegal pentru a se aplica procedura achiziţiei directe. De asemenea, banii au fost achitaţi cu toate că unele dintre produse şi lucrări nu erau livrate sau executate la data efectuării plăţii.

Prejudiciul produs DGASPC Braşov prin realizarea în mod nelegal a acestor achiziţii a fost stabilit de procurori la 313.405 lei.

Suma reprezintă valoarea întreagă a produselor şi lucrărilor furnizate de SC Licofrig SRL ce nu erau justificate sau necesare instituţie publice, ”la care se adaugă diferenţa dintre valorile cu care produsele sau lucrările furnizate de către SC Licofrig SRL şi SC Frigomat SRL au fost facturate către instituţia publică şi valorile cu care aceleaşi bunuri sau lucrări au fost achiziţionate anterior de la societăţile de la care furnizorul s-a aprovizionat sau valorile la care lucrările au fost realizate de către societăţile care au avut calitatea de subcontractor”, mai spun procurorii DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, între care şi persoana juridică SC Licofrig SRL. 

Fostul preşedinte al CJ Braşov Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată în trei cauze.

Astfel, în 15 decembrie 2016, Căncescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, el fiind suspectat că în campania electorală din 2012 a primit mită de la trei persoane pentru a le pune pe poziţii eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ şi totodată a aprobat referate prin care s-au alocat 675.000 de lei din fondul de rezervă al consiliului către nişte primării, care au cumpărat ilegal softuri educaţionale, unele chiar fără să aibă calculatoare, o parte din bani ajungând de fapt la un consilier judeţean. În prezent Căncescu este judecat sub control judiciar în acest dosar.

De asemenea, în noiembrie 2016, Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată împreună cu primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, pentru abuz în serviciu. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 -2007, Consiliul Judeţean Braşov a încheiat două contracte de întreţinere a drumurilor şi de deszăpezire cu societatea comercială Gotic SA Braşov, reprezentată de Diniţă Ion. Contractul, încheiat pe o perioadă de şase ani, a fost iniţial de 9.724.823 lei. Preţul a crescut de zece ori până în anul 2012, ajungându-se la suma de 101.750.482 de lei.

Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul contractelor încheiate cu Ramb Sistem care prevedeau amenjarea Complexului de Agrement de sub Tâmpa (8.082.044 de lei) şi a terenurilor de sport de la Colegiul ”Andrei Şaguna” (1.739.762 de lei). Deşi în contracte se arăta că preţul nu poate fi modificat, Consiliul Judeţean a mai alocat încă 5.577.621 de lei.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.