Comunicatul Departamentului de Stat al SUA nu ar trebui să fie o surpriză pentru autorităţile de la Bucureşti, reprezentând, din nou, expresia îngrijorării SUA privind măsurile care pot duce la anularea progresului făcut de România în lupta anticorupţie, a declarat, marţi, ambasadorul american Hans Klemm, aflat la Drobeta Turnu Severin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost din nou expresia îngrijorării SUA privind măsurile care pot duce la anularea progresului uimitor făcut de România până acum”, a declarat ambasadorul SUA, potrivit imaginilor difuzate de Tele2Drobeta.

El a mai spus că acesta nu este primul semnal de alarmă tras de autorităţile americane, amintind că în 29 august, la mai puţin de o săptămână după ce ministrul Tudorel Toader a facut propunerile de reformă a justiţiei, Ambasada SUA a transmis o declaraţie prin care şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la aceste propuneri, iar acea declaraţie a fost făcută în numele Statelor Unite.

"Pe de altă parte, SUA rămân îngrijorate şi ieri ne-am exprimat îngrijorarea. Suntem îngrijoraţi că aceste schimbări nu vor sprijini o justiţie independentă şi nu vor conduce la o întărire a sistemului de justiţie şi nu vor contribui la lupta incredibilă pe care România a dus-o împotriva corupţiei”, a mai spus Hans Klemm, care a lăufat progresele umitoare făcute de România în ultimii 15-20 de ani.

Ambasadorul american a vorbit şi despre protestele de duminică, la care au participat zâteva zeci de mii de oameni, spunând că sunt un exemplu important de responsabilitate civică. "Oamenii au mărşăluit pe o vreme rece cu familiile lor, ordonat, cu pasiune, în sprijinul statului de drept şi democraţiei”, a adăugat ambasadorul.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a făcut aceste declaraţii la Drobeta Turnu Severin, unde a participat la o masă rotundă cu jurnaliştii din presa locală, la Biblioteca Judeţeană.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.