Ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, spune că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţia sa, fără a constata vreo încălcare a legislaţiei administrative în materia conflictelor de interese, acţiunea rămânând fără obiect după ce Parchetul a desfiinţat din 2015 sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“ÎCCJ a respins acţiunea mea, aceea de anulare a raportului ANI, pentru că acel raport este, în fapt, o simplă sesizare către Parchet, sesizare desfiinţată prin decizia Ministerului Public din 2015. Cu alte cuvinte, solicitarea mea, formulată înainte de decizia Ministerului Public, nu mai avea obiect”, a declarat ministrul Adriana Petcu, citată într-un comunicat de presă.

Ea a precizat că, prin decizia din 2 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut soluţia Curţii de Apel Bucureşti.

“Astfel, instanţa statuează faptul că Raportul de evaluare contestat reprezintă un simplu act de sesizare al organelor penale, fără a constata nicio încălcare a legislaţiei administrative în materia conflictelor de interese. Având în vedere soluţia de clasare definitivă, pronunţată de către organele de cercetare penală şi raportat la soluţia ICCJ care statueaza lipsa oricărei încălcări a legislatiei administrative, s-a concluzionat că orice suspiciune privind vreo culpă de încălcare a legislatiei penale şi administrative a fost înlăturată în mod expres şi definitiv de către insţanta de judecată, respectiv de către Ministerul Public”, a arătat Adriana Petcu.

Ministrul Apelor şi Pădurilor a precizat că justiţia a decis, definitiv, că sunt profund neîntemeiate acuzaţiile formulate de Agenţia Naţională de Integritate în cazul său.

“În concret, prin Raportul de evaluare emis în anul 2014, ANI a dispus sesizarea organelor de cercetare penală în vederea efectuării de verificări privind existenţa unei posibile stări de conflict de interese în care m-aş fi aflat în perioada când ocupam funcţia de director în Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa. Urmare a verificărilor efectuate, la data de 17.09.2015, Ministerul Public a dispus clasarea cauzei, constatând că acuzaţiile ANI sunt profund nesusţinute şi lipsite de adevăr. Această decizie are caracter definitiv”, a spus Adriana Petcu.

Ministrul a precizat că, înaintea dispoziţiei formulate de Parchet, a promovat o acţiune administrativă împotriva raportului de evaluare al ANI, deferită spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

“La data de 24.04.2015, instanţa de fond a constatat inadmisibilitatea acţiunii promovate motivat de faptul că „(...) prin raportul de evaluare încheiat la data de 08 decembrie 2014 nu se constată existenţa unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, a adăugat Adriana Petcu.

Specialişti din Agenţia Naţională de Integritate au declarat, pentru News.ro, că decizia definitivă a instanţei supreme nu produce niciun efect în cazul ministrului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, întrucât Parchetul a clasat dosarul deschis în urma sesizării ANI.

Aceştia au precizat că decizia Parchetului este cea care produce efecte, iar aceasta a fost de clasare a cauzei pe motiv că fapta nu există. Acţiunea formulată în instanţă de Adriana Petcu a fost în contencios administrativ şi, indiferent de decizia definitivă, relevanţă are soluţia dată de procurori.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în 8 decembrie 2014, că Adriana Petcu, atunci director în cadul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, judeţul Buzău, a fost în conflict de interese de natură penală, întrucât a semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Române”  prin care s-a propus includerea sa în componenţa grupului de lucru al proiectului „Sigma for Water - Identificarea problemelor şi măsurilor necesare în vederea analizei posibilităţii de refacere a zonei umede la confluenţa râului Călmăţui cu fluviul Dunărea", în baza căreia a fost încadrată în funcţia de project officer şi a obţinut astfel venituri de 27.086 de lei.

ANI a sesizat atunci Parchetul Judecătoriei Buzău, care a declinat cauza la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, unde procurorii au clasat dosarul, în 2015, după ce au făcut verificări privind un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Adriana Petcu, stabilind că fapta nu există.

În 23 decembrie 2014, Adriana Petcu a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, în contencios administrativ, raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, cerând anularea acestuia. Instanţa i-a respins însă solicitarea, în 24 aprilie 2015, apreciind că acţiunea este inadmisibilă.

Adriana Petcu a contestat, în 17 iunie 2015, decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care a început judecarea cauzei un an mai târziu, în 29 iunie 2016, iar în 2 februarie a respins recursul ca nefondat.

Adriana Petcu a fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa din 1 martie 2010 şi până miercuri, când a fost învestită ministru al Apelor şi Pădurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.