Administratorul SC Florconstruct Suceava, care în 2011 făcea parte dintr-o asociere de firme care a semnat un contract cu Primăria Suceava, a fost trimis în judecată de DNA, alături de o altă persoană. El este acuzat că a întocmit documente ce conţineau date fictive privind realizarea unor lucrări, iar în baza acestora au fost emise facturi fiscale care au fost depuse la Primărie pentru decontare, prejudiciul în acest caz depăşind 640.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a lui Vasile Florea, la data faptelor administrator al SC Florconstruct SRL Suceava, pentru participaţie improprie la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi evaziune fiscală şi a lui Vasilică Puşcaşu, care execută o pedeapsă privativă de libertate, pentru complicitate la participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la evaziune fiscală. 

De asemenea, a fost trimisă în judecată şi societatea comercială Florconstruct SRL, pentru participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi evaziune fiscală. 

În 12 septembrie 2011, după o procedură de licitaţie deschisă între Primăria Suceava şi o asociere de firme din care făcea parte şi SC Florconstruct SRL Suceava, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 28.500.000 lei fără TVA, finanţat din fonduri nerambursabile având ca obiect ”Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizarea parcuri şi creare staţii modulare de transport public în municipiul Suceava”, arată DNA.

”Deşi niciuna dintre firme nu a declarat anterior vreun subcontractant, lucru impus de Primăria Suceava, în 19 septembrie 2011, fără a informa liderul Asocierii, achizitorul sau autoritatea contractantă, reprezentanţii SC Florconstruct SRL au încheiat şi semnat un contract de prestări servicii cu societatea administrată de inculpatul Puşcaşu Vasilică, în condiţiile în care aceasta a fost înfiinţată în luna martie 2011 şi avea ca obiect principal de activitate Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi, tutun”, precizează DNA.

În acest context, în derularea acestui contract, Vasilică Puşcaşu, acţionând în conivenţă cu Vasile Florea, a semnat mai multe situaţii de lucrări în baza cărora a emis facturi fiscale ce conţineau date nereale sau cantităţi de lucrări incluse suplimentar. Ulterior, Vasile Florea, în baza acestor înscrisuri falsificate, a întocmit, la rândul său, documente ce conţineau date fictive care au fost acceptate şi preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situaţiilor de plată.

”În baza acestor documente, reprezentanţii acestei Asocieri, fără vinovăţie, au întocmit facturi fiscale care au fost depuse la Primăria Suceava în vederea decontării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Prin aceste demersuri, inculpaţii au cauzat un prejudiciu în cuantum total de 644.084,68 lei, din care 431.121,22 lei prejudiciul material cauzat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 lei prejudiciul material cauzat bugetului Primăriei Suceava şi 77.913,47 lei prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului”, mai arată DNA.

 

Totodată, prin folosirea în contabilitatea SC Florconstruct SRL Suceava a înscrisurilor falsificate care atestau efectuarea cheltuielilor fictive puse la dispoziţie de Vasilică Puşcaşu, firma, prin administratorul Vasile Florea, şi-a micşorat baza impozabilă cu privire la impozitul pe profit cu suma de 519.423,16 lei şi a dedus nejustificat TVA în valoare de 124.661,52 lei.

Astfel, a fost creat un prejudiciul material bugetului statului în cuantum total de 207.769,22 lei, (impozit pe profit -83.107,70 lei, iar TVA - 124.661,52 lei).

Primăria Suceava s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 135.050,03 lei. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă cu suma totală de 509.034,69 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume până la data restituirii lor.

Prejudiciul material produs prin evaziune fiscală a fost achitat integral de SC Florconstruct SRL Suceava în cursul anului 2016.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpaţilor din acest dosar. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.