Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit, în noaptea de miercuri spre joi, despre războiul care durează deja de o lună şi în care trupele ruseşti atacă fără discernământ civili, convoaie umanitare, clădiri monument, şcoli, spitale şi universităţi. ”Trupele ruseşti ne distrug oraşele”, a afirmat el, adăugând un mesaj direct pentru ruşi: ”Salvaţi-vă fiii de război”., potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Într-un mesaj video postat pe Facebook miercuri seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat ruşilor şi le-a spus: „Salvaţi-vă fiii de război”. 

Zelenski a afirmat că Ucraina nu a ameninţat niciodată securitatea Rusiei, adăugând că propagandiştii ruşi ”mint despre război, care este plătit cu taxele” lor. 


 
Ucrainenii, a spus el, fac tot ce le stă în putinţă pentru a readuce pacea pe pământul lor: "Nu la voi - pe pământul nostru. Pentru poporul nostru. Facem totul pentru a pune capăt acestui război. Şi când vom reuşi, ceea ce se va întâmpla cu siguranţă, veţi fi siguri de cel puţin un lucru: copiii voştri nu vor mai fi trimişi să moară pe pământul nostru, pe teritoriul nostru”.  

Preşedintele ucrainean a adăugat că planul iniţial al Rusiei ”a eşuat deja” în primele două zile ale invaziei, dar Rusia încă ”obţine forţă de muncă de pretutindeni”. 
 
"Echipament. Bombe aeriene, rachete. Caută mercenari în întreaga lume. Orice gunoaie capabile să tragă în civili ", a spus Zelenski. 

”Trupele ruseşti ne distrug oraşele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiaţi. Capturează convoaie umanitare. Sunt implicaţi în jafuri. Dau foc la muzee, aruncă în aer şcoli şi spitale. Ţinta pentru ei sunt universităţile, cartierele rezidenţiale ... Orice! Trupele ruseşti nu cunosc limitele răului", a adăugat preşedintele ucrainean.  

Zelenski s-a referit, de asemenea, la trei întâlniri viitoare cu lideri mondiali — Summitul NATO, Summit-ul UE şi Summit-ul G7 — şi a spus că politicienii trebuie să susţină libertatea pentru Ucraina. 
 
”La aceste trei summit-uri vom vedea cine este prieten, cine este partener şi cine ne-a trădat pentru bani”, a adăugat el. 

Preşedintele şi-a repetat cererile pentru o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, spunând că cerul ucrainean nu a fost protejat de bombele ruseşti, iar Kievul nu a primit avioane, arme antirachetă moderne sau tancuri. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.