Fundaţia Memoriei Victmelor Comunismului i-a înmânat marţi, la Washington, Primei Doamne ucrainence Olena Zelenska Dissident Human Rights Award, o recunoaştere a luptei poporului ucrainean împotriva invaziei ruse, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o onoare să mă aflu aici şi să accept acest premiu în numele fircărui bărbat şi femei ucraineni care luptă azi împotriva agresiunii ruse”, a declarat ea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, soţul său, admirat de ucraineni şi de susţinători ai Ucrainei din străinătate, nu a efectuat nicio vizită în străinătate după lansarea invazei ruse a Ucrainei de către Vladimir Putin, la sfârşitul lui februarie.

Zelenska şi cei doi copii ai cuplului prezidenţial au fost discreţi la începutul invazie, însă la 8 mai ea a primit-o pe Prima Doamnă americancă Jill Biden în vestul Ucrainei, în cursul unui turneu în Europa de Est.

Ea urma să fe primită marţi seara (ora locală) la Casa Albă de către soţia preşedintelui american Joe Biden.

Ele urmează să discute despre susţinerea Ucrainei de către Statele Unite, a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Albe Michael LaRosa.

Zelenska urmeazză să susţină miercuri un discurs în auditoriul Congresului Statelor Unite. în care soţul său a fost ovaţionat după un discurs, prin videoconferinţă, în martie.

După întâlnirea cu Jill Biden în Ucraina, Olena Zelenska şi-a multiplicat intervenţiile prin videoconferinţă, în care atrage atenţia asupra sorţii copiilor, în război, sau consecinţelor umanitare şi psihologice ale conflictului.

Ea a acordat numeroase intervuri presei internaţionale.

Olena Zelenska nu reprezintă în mod oficial Guvernul ucrainean, însă încearcă să promoveze cauze pe care le susţine.

Ea a fost primită luni de către secretarul de Stat american Antony Blinken. Ea a purtat o rochie kaki, culoarea pe care o poartă soţul său de la începutul războiului.

Ea a denunţat în această întâlnire ”costul umanitar al războiului lui Vladimir Putin”, potrivit lui Blinken.

Olena Zelenska urmează să-şi încheie vizita în Statele Unite după un summit al soţiilor şi soţilor şefilor de stat pe tema reconstrucţiei Ucrainei

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.