Mai multe sute de opozanţi ai Guvernului conservator din Ungaria l-au huiduit miercuri pe premierul Viktor Orban, în timpul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naţionale, la Budapesta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opozanţii, echipaţi cu fluiere şi goarne, s-au strâns în apropiere de Muzeul Naţional din capitală, unde liderul a rostit un discurs cu accente naţionaliste. Oamenii au scandat “Viktator”, o combinaţie între prenumele premierului, Viktor, şi cuvântul “dictator”.

Manifestaţia a provocat furia celor 1.500 – 2.000 de susţinători ai Guvernului, care au asistat la ceremonie, însă nu s-au înregistrat incidente.

Protestul a primit, în cele din urmă, autorizaţie, după ce fusese interzis iniţial de poliţie, care invocase că “încalcă dreptul de a sărbători Ziua Naţională”.

Unul dintre organizatori, Peter Juhasz, liderul unui partid liberal de opoziţei, a subliniat că manifestaţiile au devenit “singurul mod” în care poate fi criticat premierul, acuzat că şi-a consolidat considerabil controlul asupra presei, după întoarcerea sa la putere, în 2010.

În discursul rostit miercuri, Orban a îndemnat liderii naţionalişti europeni să se revolte împotriva unei “alianţe păgâne a birocraţilor de la Bruxelles, presei din lumea liberală şi capitaliştilor internaţionali insaţiabili”.

“Încă avem o şansă să menţine energiile de revoltă care se intensifică într-un cadru constituţional şi să transformăm imperiul european (…), dar într-un mod paşnic şi ordonat”, a subliniat Orban, citat de Reuters.

Tulburările politice iau amploare în lume din cauza provocărilor la adresa suveranităţii naţionale din partea birocraţiilor globale şi internaţionale, a mai spus premierul, adăugând că oamenii îşi exprimă nemulţumirea faţă de ceea ce percep drept o poziţie slabă în faţa migraţiei în masă.

“Pentru a ne păstra independenţa trebuie să purtam cu curaj luptele care se află în faţa noastră. Trebuie să oprim Bruxelles-ul, să ne apărăm graniţele, să refuzăm relocările în masă”, a insistat şeful Guvernului de la Budapesta, adăugând că guvernarea trebuie să fie “în mâinile forţelor naţionaliste”.

Premerul a fost fluierat şi la sfârşitul lui 2016, cu ocazia unei sărbătoriri a altei Zile Naţionale.

Cu toate acestea, partidul său, Fidesz, conduce în intenţiile de vot înainte de legislativele din 2018.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.