Armata turcă a anunţat că a preluat controlul asupra ţării, după ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara că o facţiune militară este implicată într-o lovitură de stat. Numeroşi turci au ieşit în stradă la îndemnul preşedintelui Erdogan. Între timp, presa turcă anunţă că în jurul Parlamentului şi în zona palatului prezidenţial din Ankara se aud schimburi de focuri de armă şi 17 ofiţeri de poliţie ar fi fost ucişi în schimbul de focuri. La cinci ore după izbucnirea loviturii de stat, Guvernatorul Istanbulului şi purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii au anunţat că lovitura de stat a fost respinsă

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 03.58: Zeci de militari turci implicaţi în tentativa de lovitură de stat şi-ar fi predat armele poliţiei în piaţa Taksim

Ei ar fi luat această decizie imediat după ce în apropiere s-au auzit două explozii puternice.

 

Trei avioane de luptă au fost văzute survolând zona, la altitudine joasă.

UPDATE 03.51: Un grup de militari au ocupat clădirea trustului de presă Dogan

Postul de televiziune CNN Turk a fost nevoit să îşi închidă emisia. Anterior, jurnaliştii au declarat: “Asta este. Acum trebuie să plecăm”.

 

UPDATE 03.48: Două explozii puternice au fost auzite în apropiere de piaţa Taksim, din Istanbul, iar o alta pe aeroportul Ataturk

 

UPDATE 03.15: Premierul turc: Situaţia este în mare măsură sub control

Premierul turc Binali Yildirim a declarat că “situaţia este în mare măsură sub control” după tentativa de lovitură de stat din ţară, relatează AFP.

 

UPDATE 03.08: Premierul turc îl acuză pe clericul de opoziţie Gulen pentru lovitura de stat, deşi acesta a condamnat-o

Premierul turc a declarat că tentativa de lovitură de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de mişcarea loială clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, deşi gruparea acestuia a condamnat-o

Alianţa pentru Valori Împărtăşite (AfSV), o grupare non-profit cu legături cu clericul de opoziţie Gulen, a dat publicităţii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitur de stat.

 

“Condamnăm orice intervenţie a armatei în politica internă a Turciei”, se arată în comunicat.

Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a acuzat în repetate rânduri susţinătorii lui Gulen că vor îl îndepărteze cu forţa de la putere.

Televiziunea turcă de stat emite din nou după ce manifestanţi au luat-o cu asalt

 

UPDATE 03.01: Premier: Spaţiul aerian al Ankarei a fost închis, toate aeronavele vor fi doborâte

Premierul turc a anunţat că a fost impusă o zonă de restricţie aeriană deasupra Ankarei şi că toate aeronavele vor fi doborâte.

UPDATE 02.55: Imagini filmate în capitala Turciei, Ankara, arată civili strânşi în jurul unui tanc, pentru a înerca să-l oprească

Doi bărbaţi au fost suprinşi în timp ce încercau să urce pe turetă, pentru a-i opri pe soldaţii dinăuntru.

 

Alţi trei bărbaţi încearcă să îi ajute pe cei doi.

Între timp, mai mulţi manifestanţi se văd strângându-se în jurul tancului.

 

UPDATE 02.47: O bombă a lovit Parlamentul de la Ankara, relatează agenţia de presă Anadolu, citată de Reuters.

Potrivit Fox TV, bomba a fost lansată din elicopter.

 

Între timp, o explozie puternică a fost auzită şi la Istanbul.

UPDATE 02.43: Guvernatorul Istanbulului şi purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii spun că lovitura de stat a fost respinsă

Guvernatorul Istanbulului şi purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii turce au declarat că tentativa de lovitură de stat a fost respinsă, relatează AP şi Sputnik News.

Comandantul Armatei a 3-a, ce are cartierul general la Istanbul, a emis un ordin televizat ca toate trupele să se întoarcă în barăci.

Turcii au ieşit în stradă (Foto: Twitter)
Turcii au ieşit în stradă (Foto: Twitter)

Potrivit postului de televiziune TRT, patru militari au fost arestaţi pentru tentativa de lovitură de stat, inclusiv unul de rang înalt.

Turcii au ieşit în stradă (Foto: Twitter)
Turcii au ieşit în stradă (Foto: Twitter)

UPDATE 02.40: Un fost general îndepărtat recent din funcţie de regimul de la Ankara, s-ar afla în spatele tentativei de stat

Fostul general Muharrem Kose, îndepărtat recent din funcţie de regimul de la Ankara, s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat, relatează agenţia de presă Anadolu, citată de DPA.

UPDATE 02.12: Cel puţin 17 ofiţeri de poliţie ar fi fost ucişi în tentativa de lovitură de stat din Turcia, a anunţat agenţia de stat de la Ankara

Cei 17 şi-au pierdut viaţa într-un atac cu elicoptere asupra cartierului general al forţelor speciale de poliţie, potrivit AP.

UPDATE 02.06: Avioane de luptă F-16 au doborât un elicopter militar, în care s-ar fi aflat liderii loviturii de stat din Turcia

 

UPDATE 02.00: Armata turcă a deschis focul asupra mulţimii strânse în Istanbul, pentru a protesta faţă de lovitura de stat

Armata turcă a deschis focul asupra mulţimii strânse în Istanbul, pentru a protesta faţă de lovitura de stat, a declarat un fotograf AFP aflat la faţa locului, care evocă mai multe victime.

UPDATE 01.46: Cel puţin trei persoane rănite la Istanbul, după ce au încercat să forţeze un baraj al armatei şi să traverseze Bosforul

 

UPDATE 01.37: Focuri de armă în jurul Parlamentului şi Palatului Prezidenţial din Ankara

Presa turcă anunţă că schimburi de focuri de armă se aud în jurul Parlamentului şi în zona palatului prezidenţial din Ankara.

 

Ambele instituţii sunt înconjurate de tancuri.

Între timp, un parlamentar a publicat pe Twitter o fotografie cu manifestanţi în faţa sediului Legislativului.


 

UPDATE 01.27: Elicoptere militare au atacat serviciul turc de informaţii şi televiziunea de stat

Elicoptere militare au deschis asupra sediului serviciilor turce de informaţii şi au lansat două rachete asupra sediului televiziunii de stat TRT.

 

Televiziunea, care nu mai transmite, era controlată de pucişti.

 

UPDATE 01.21: Focuri de armă pe aeroportul Ataturk din Istanbul

Focuri de armă au fost auzite pe aeroportul Ataturk din Istanbul, au declarat martori, care au declarat că militari se află în turnul de control, relatează ITV News.

Toate aterizările şi decolările de pe aeroport au fost anulate.

UPDATE 01.15: Numeroşi turci au început să se strângă în piaţa Taksim, din Istanbul

Numeroşi turci au început să se strângă în piaţa Taksim, din Istanbul, în timp ce armata dă o lovitură de stat la Ankara, relatează The Guardian.

 

“Restaurantele şi magazinele se închid, se întâmplă ceva în Piaţa Taksim, iar bulevardul Tarlabashi pare închis”, a declarat jurnalistul The Guardian Ghaith Abdul-Ahad, aflat la Istanbul.

 

“Maşinile claxonează şi conduc pe contrasens. Mulţi oameni merg spre şi dinspre Taksim, există un sentiment de agitaţie, iar oamenii îşi verifică telefoanele şi ascultă la radio”, a adăugat el.

 

Preşedintele Recept Tayip Erdogan a îndemnat oamenilor să iasă în stradă pentru a pune capăt tentativei de lovitură de stat.

UPDATE 00.57: Cel puţin un civil a fost rănit de focuri de armă în clădirea televiziunii TRT, controlată de pucişti

UPDATE 00.54: Explozie puternică în sediul televiziunii turce de stat

O explozie puternică s-a auzit în sediul televiziunii de stat de la Ankara, relatează CNN Turk. Anterior, armata a anunţat că a preluat controlul asupra televiziunii.

Străzile din Ankara şi Istanbul sunt împânzite de militari şi de tancuri.

Potrivit presei, în capitala ţării se dau lupte între poliţie şi militarii pucişti.

UPDATE 00.25: Armata a anunţat că Turcia este condusă în prezent de Consiliul Păcii

Armata a anunţat într-un comunicat citit la televiziunea naţională că Turcia este “condusă în prezent de Consiliul Păcii, care va asigura siguranţa populaţiei”, relatează Sky News.

Între timp, oamenii au început să îşi facă provizii de apă şi alimente de bază, pentru că se aşteaptă la penurii în perioada următoare.

Militarii au invocat regimul tot mai dictatorial şi ameninţarea teroristă.

UPDATE 00.14: Armata turcă a anunţat că impune legea marţială în ţară

Armata turcă a anunţat că impune legea marţială în ţară, a preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT şi a anunţat restricţii de circulaţie, relatează Reuters.

UPDATE 00.11: Militari au intrat în sediul partidului de guvernare, AKP, din Istanbul şi au cerut oamenilor să plece

Lovitură de stat în Turcia (Foto: Twitter)
Lovitură de stat în Turcia (Foto: Twitter)

UPDATE 00.02: Cel puţin un elicopter a deschis focul, pe străzi se poată lupte între armată şi poliţie

Cel puţin un elicopter a deschis focul la Ankara, unde o lovitură de stat de este în curs, martori vorbesc de lupte între armată şi poliţie, iar presa scrie că s-ar fi auzit o explozie.

UPDATE 23.55: Şeful Statului Major Interarme şi mai mulţi lideri politici, luaţi ostatici de armată

Şeful Statului Major Interarme turc a fost luat ostatic de armată şi dus la o baracă militară, în cursul tentativei de lovitură de stat din ţară, relatează Sky News

Potrivit militarilor, mai mulţi lideri politici ar fi în arest.

UPDATE 23.37: Armata turcă anunţă că a preluat controlul asupra ţării

 Armata turcă anunţă că a preluat controlul asupra ţării, după ce premierul Binali Yildirim a declarat vineri seara că o facţiune militară este implicată într-o lovitură de stat, relatează Sky News

Presa scrie că ambulanţe au fost văzute în faţa cartierului general al forţelor armate turce.

Yildirim a avertizat că cei vinovaţi de această "tentativă ilegală" vor plăti "cel mai înalt preţ".

UPDATE 23.22:  Premierul turc Binali Yildirim denunţă o lovitură de stat

Premierul Binali Yildirim afirmă că un grup de militari din cadrul armatei turce participă la ceea ce pare să fie o lovitură de stat, relatează The Associated Press

"Este corect că a existat o tentativă", a declarat Yildirim pentru postul NTV.

Premierul turc nu a oferit alte detalii, dar a subliniat că Turcia nu va permite vreo "iniţiativă care să întrerupă democraţia".

Tancuri la aeroportul Ataturk din Istanbul (Foto: Twitter)
Tancuri la aeroportul Ataturk din Istanbul (Foto: Twitter)

Martori oculari au declarat pentru Reuters că elicoptere survolau, de asemenea, Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia.

Potrivit postului NTV, ambele poduri de peste Bosfor, care desparte partea europeană şi cea asiatică a metropolei turce, au fost închise.

Podurile de peste Bosfor au fost închise (Foto: Twitter)
Podurile de peste Bosfor au fost închise (Foto: Twitter)

Era neclar, imediat, dacă evenimentele din cele două oraşe aveau vreo legătură.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.