Preşedintele american Donald Trump a presat sâmbătă Congresul, pe Twitter, să adopte noul program de stimulare a economiei afectată de epidemia de coronvirus, în condiţiile în care administraţia sa şi democraţii din Congres nu reuşesc să ajungă la un compromis, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un tweet postat în timp ce preşedintele se află internat la Walter Reed Medical Center pentru a fi tratat de Covid-19, acesta a scris: ”MĂREAŢA NOASTRĂ SUA VREA&ARE NEVOIE DE STIMULENTE. COLABORAŢI ŞI FINALIZAŢI-L. Vă mulţumesc!”

Tweetul îl implică mai mult pe Trump în conflictul referitor la ajutorul pentru pandemie, decât s-a aflat pe parcursul săptămânilor de discuţii dintre consilierii săi şi liderii democraţi.

Republicanii şi democraţii nu au reuşit de luni de zile să injecteze noi fonduri în economie şi în sistemul de sănătate. În timp ce republicanii sunt îngrijoraţi de cheltuielile prea mari, democraţii exercită presiuni pentru un pachet semnificativ de ajutoare.

Date neaşteptat de slabe referitoare la locurile de muncă aferente lunii septembrie, alături de zeci de mii de concedieri şi plasări în şomaj tehnic, anunţate în această săptămână, au amplificat îngrijorările că efectul măsurilor de stimulare anterioare se estompează.

Presiunile susţinute din partea preşedintelui Trump i-ar putea face pe unii republicani, în special în Senatul controlat de republicani, să se simtă mai confortabil să fie de acord cu un nou program de stimulare.

Vineri, preşedintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că diagnosticul lui Trump ”cam schimbă dinamica” discuţiilor sale cu secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, deoarece republicanii vor vedea că ”acesta este un virus vicios”.

Pelosi a scris vineri că speră că părţile vor putea încheia un acord în pofida ”dezacordurilor semnificative din domenii cheie”. Ea a adăugat: ”continuăm să lucrăm la text pentru a progresa rapid pentru a facilita un acord”.

Joi seară, democraţii au aprobat un pachet de ajutor de 2.200 de miliarde de dolari, în timp ce Casa Albă a oferit un plan de 1.600 de miliarde de dolari.

Părţile au ajuns la un punct de vedere comun în ceea ce priveşte politicile, inclusiv plăţile directe către americani, împrumuturile pentru întreprinderi mici şi ajutorul acordat companiilor aeriene pentru a ajuta la acoperirea salarizării şi pentru a preveni zeci de mii de trimiteri în şomaj tehnic.

Disputele includ indemnizaţia pentru şomaj (democraţii au propus 600 de dolari pe săptămână în beneficii suplimentare, în timp ce Casa Albă a sprijinit 400 de dolari săptămânal) şi ajutorul pentru state şi municipalităţi (democraţii au oferit mai mult de 400 de miliarde de dolari, peste suma de 250 de miliarde de dolari propusă de casa Albă). De asemenea, părţile nu au fost de acord cu privire la facilităţile fiscale pentru copii şi venituri, fondurile de asistenţă pentru îngrijirea copilului şi banii pentru testarea şi urmărirea Covid-19.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.