Trei rachete au căzut miercuri în Zona Verde a capitalei irakiene, unde şapte persoane au fost rănite în rândul forţelor de ordine, anunţă într-un comunicat serviciile de securitate, în timp ce Parlamentul era reunit în prima sa şedinţă din ultimele două luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O rachetă a căzut în faţa sediului Parlamentului”, anunţă într-un comunicat o celulă comună a forţelor de securitate.

”Numărul răniţilor în rândul forţelor de ordine a crescut la şapte”, precizează această instanţă, după ce a anunţat un prim bilanţ de patru răniţi, inclusiv un ofiţer.

Nicio informaţie nu exista imediat cu privire la autorii acestor tiruri.

Cele trei rachete au căzut în diverse sectoare ale Zonei Verzi, un cartier în care se află ambasade occidentale şi instituţii guvernamentale, luat adesea drept ţintă în tiruri cu rachetă sau luat cu asalt de manifestanţi furioşi.

Irakul se află, de două luni, într-una dintre cele mai grave crize politice, care degenrează uneori în violenţe.

Ţara se află în impas, în timp ce baronii din politică se înfruntă - de la alegerile legislative din octombrie 2021 - pe tema numelui viitorului premier şi a modului de desemnare a acestuia.

Influentul lider şiit Moqtada Sadr cere o dizolvare imediată a Parlamentului şi organizarea unor alegeri legislative anticipate.

Cadrul Coordonării, o alianţă din care fac parte facţiuni şiite pro-iraniene, vrea să fie instalat un Guvern înainte de orice scrutin.

La 29 august, tensiunile au atins un apogeu, când susţinători ai lui Sadr s-au ciocnit cu armata şi membri ai Hashd al-Shaabi, foşti paramilitari pro-iranieni integraţăi în trupele regulate, care se opun politic sadriştilor.

Peste 30 de membri ai mişcării lui Sadr au fost ucişi în aceste lupte.

Tirurile de rachetă de miercuri au coincis cu o şedinţă a Parlamentului, în care 222 dintre cei 235 de deputaţi reuniţi au respins prin vot demisia preşedintelui Parlamentului, influentul Mohamed al-Halbousi, au anunţat servicile acestuia.

Sute de susţinători ai lui Moqtada Sadr au manifestat într-o piaţă din centrul Bagdadului, denunţând organizarea acestei şedinţe parlamentare, prima de la violenţele de la 29 august şi de la o ocupare a sadriştilor, la sfârşitul lui iulie, a Parlamerntului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.