Statele Unite îşi vor menţine sancţiunile impuse Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republcii islamice, inclusiv în cazul unui acord în dosarul nuclear iranian, anunţă duminică emisarul american pentru Iran Robert Malley, la Forumul de la Doha, în Qatar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gardienii Revoluţiei ”vor rămâne sancţionaţi în virtutea legii americane, iar percepţia noastră (a acestora) va fi mereu aceeaşi”, a subliniat diplomatul american, în contextul în care Iranul cere Statelor Unite să scoată Gardienii Revoluţiei de pe lista cu organizaţii teroriste.

Iranul a confirmat sâmbătă că această retragere este unul dintre punctele aflate în continuare discuţie în negocierile în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Robert Malley a avertizat, la Doha, unde s-au reunit lideri politici şi din lumea economică, cu prvire la faptul că un acord nu este nici ”inevitabil” şi nici ”foarte apropiat”,

”Suntem destul de aproape”, a declarat el despre negocieri, însă ”suntem destul de aproape de o anumită vreme. Iar eu cred că asta vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre dificultate problemelor” abordate.

Un fost ministru iranian de Externe, Kamal Kharazi, în prezent unul dintre consilierii liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, prezent de asemenea la Doha, a subliniat că Gardienii Revoluţiei sunt ”armata naţonală, iar armata naţională nupoate fi plasată  pe o listă cu organizaţii teroriste”.

Teheranul s-a angajat de mai multe luni în negocieri, la Viena, cu China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia, în vederea unei salvări a a Acordului de la Viena din 2015, menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică.

În schimb, republica islamică, care dezminte în conrinuare cu putere că vrea să se doteze cu bomba atomică, încearcă să obţină o ridicare a unor sancţiuni care-i sufocă economia.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri în capitala Austriei, după ce au fost restrase din acord în 2018 de către fostul preşedinte Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiunile impuse Teheranului.

Iranul s-a dezangajat, ca măsură de retorsiune, în mod treptat din acord dintr-o serie de limitări.

Coordonatorul Uniunii Euroene (UE) îsărcinat cu supervizarea negocierilor în dosarul nuclear iranian Enrique Mora se află duminică la Teheran, unde se întâlneşte cu omologul său iranian Ali Bagheri.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat sâmbătă, în marja Forumului de la Doha, că încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian este o ”chestiune de zile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.