Agenţii federali din SUA spun că în 2022 au confiscat suficient fentabil pentru a ucide fiecare american, în condiţiile în care este nevoie de doar două miligrame pentru o doză mortală, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Drug Enforcement Administration (DEA) spune că a capturat 379 de milioane de doze de fentanil potenţial mortale, adică o cantitate suficientă pentru a-i ucide pe toţi cei 330 de milioane de locuitori ai SUA.

Substanţa, care creează o dependenţă foarte mare, este de 50 de ori mai puternică decât heroina, fiind cea mai periculoasă ameninţare în materie de droguri cu care se confruntă SUA. Drogul este atât de puternic, încât o doză letală este suficient de mică pentru a încăpea pe vârful unui creion.

Agenţia spune că cea mai mare parte a fentanilului este traficată în SUA din Mexic, unde substanţa este pregătită în fabrici secrete adrministrate de cartelurile Sinaloa şi Jalisco. Traficanţii folosesc substanţe chimice provenite din China.

DEA a confiscat peste 4.500 kg de fentanil, precum şi peste 50,6 milioane de pastile de fentanil care erau făcute să semene cu diferite analgezice eliberate pe bază de reţetă. Este o captură mai mult decât dublă faţă de ceea ce autorităţile americane au confiscat în 2021.

Anul trecut, peste 100.000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri, iar două treimi dintre aceste decese au fost atribuite fentanilului. 

„Principala prioritate operaţională a DEA este de a învinge cele două carteluri mexicane de droguri - cartelurile Sinaloa şi Jalisco (CJNG) - care sunt principalele responsabile pentru fentanilul care ucide astăzi americani”, a declarat Anne Milgram, şefa DEA.

Pe lângă fentanil, DEA a confiscat, de asemenea, 60 de tone de metamfetamină, aproape 2 tone de heroină şi circa 200 de tone de cocaină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.