Reporters Sans Frontières (RSF) a anunţat marţi că a depus o plângere în Germania cu privire la crime împotriva umanităţii împotriva prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit MBS, şi altor oficiali, în care denunţă repsonsabilitatea acestuia în asasinarea jurnalistul saudit Jamal Khashoggi şi în încarecerea unui număr de peste 30 de jurnalişti saudiţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plângerea a fost depusă luni ”la procurorul general al Curţii federale de justiţie de la Karlsruhe”, în virtutea competenţei acesteia ”în principalele infracţiuni internaţionale”.

”Documentul de 500 de pagini, redactat în germană, vizează 35 de cazuri ale unor jurnalişti: al editorialistului saudit asasinat Jamal Khashoggi şi ale 34 de jurnalişti încarceraţi în regat. Treizeci şi trei dintre ei se află în continuare în detenţie, inclusiv bloggerul Raif Badawi", precizează RSF.

Plângerea vizează ”persecuţia generalizată a şi sistematocă a jurnaliştilor în Arabia Saudită” şi ţinteşte, în afară de prinţul moştenitor, alţi patru oficiali saudiţi de rang înalt, precizează într-un comunicat RSF.

În afară de conducătorului de facto al regatului, ”suspectat de faptul că a comandat în mod direct asasinarea” lui Jamal Khashoggi, RSF îi atacă în justiţia germană pe fostul ”consilier apropiat” Saud al-Qahtani, pe ”fostul director adjunct al (servicilor de) informaţii” Ahmed al-Assiri, dar şi pe Mohammed Al-Otaibi, fostul consul general saudit la Istanbul, şi pe Maher Mutreb, un ”ofiţer (din  cadrul servicilor) de informaţii, care se afla la conducerea ”echipei care l-a torturat şi ucis” pe editorialistul Washington Post (WP).

În această plângere fără precedent, pe care AFP scrie că a consultat-o, care vizează de asemenea autori necunoscuţi, sunt detaliate de asemenea atrocităţi la care au fost supuşi 34 de jurnalişti încarceraţi în regat, dintre care 33 se află în continuare în detenţie, precum bloggerul Raif Badawi.

ONG-ul consideră că sistemul judiciar german este ”cel mai adaptat” să se pronunţe cu privire la ”crime împotriva umanităţii - ”tortură”, ”violenţă”, ”coerciţie sexuală”, ”dispariţie forţată”, ”privare ilegală de libertate fizică” -, în virtutea competenţei sale universale, care permite unui stat să urmărească autorii unora dintre cele mai grave infracţuni, indiferent de naţionalitatea şi locul comiterii infracţiunilor respective.

Această acţiune, prin care RSF speră la deschiderea unei anchete care să fie o ”premieră mondială”, are loc la câteva zile după publicarea unui raport întocmit de către serviciile americane de informaţii în care se arată că MBS a ”validat” ”prinderea sau uciderea” lui Jamal Khashoggi.

Regatul a respins vineri raportul american drept ”eronat şi inaccepetabil”.

Jamal Khashoggi, un critic al puterii saudite după ce i-a fost un apropiat, un rezident în Statele Unite, a fost asasinat la 2 octombrie 2018 în sediul Consulatului  Arabiei Saudite de la Istanbul de către un comando de agenţi veniţi din Arabia Saudită.

Corpul jurnalistului, dezmembrat, nu a fost găsit niciodată.

Riadul, după ce a negat asasinatul, a sfârşit prin a recunoaşte că a fost comis de către agenţi saudiţi care au acţionat singuri.

În urma unui proces opac în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte, iar alţi trei la închisoare. Pedepsele capitale au fost comutate ulterior.

Arabia Saudită ocupă locul 170 din 180 de ţări în Clasamentul mondial al libertăţii presei întocmit de către RSF.

În vârstă de 35 de ani, Mohammed bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite, neagă orice implicare în asasinarea lui Jamal Khashoggi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.