Preşedintele rus Vladimir Putin i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru prezenţa la reuniune şi şi-a exprimat speranţa unei întâlniri ”productive”, în deschideerea summitului, miercuri, la Geneva, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin i-a spus lui Biden că-i mulţumeşte pentru reuniune, având în vedere că preşedintele american ”a avut o călătorie lungă şi mult de lucru”.

El a subliniat că există ”multe probleme acumulate în relaţiile ruso-americane care trebuie să fie discutate la cel mai înalt nivel”.

Cei doi preşedinţi urmează să abordeze de la atacuri cibernetice şi până amestecul Rusiei în alegeri americane, la acest summit.

Biden, care a discutat cu Putin la telefon, i-a spus la rândul său liderului de la Kremlin că ”întotdeauna este mai bine să ne întâlnim faţă în faţă”.

Preşedintele elveţian Guy Parmelin i-a primit pe cei doi omologiai săi în deschieerea summitului şi le-a urat un ”dialog rodnic” la Geneva, ”oraşul păcii”, a subliniat el.

Parmelin, luat peste picior de presa elveţiană din cauza englezei sale, a vorbit în franceză, limba sa natală, considerată limba diplomaţiei fine.

El a promovat imaginea neutră a Elveţiei şi de centru al diplomaţiei internaţionale.

”Elveţia este foarte onorată să să vă găzduiască la acest summit şi este încântată - potrivit tradiţiei bunelor oficii - să susţină dialogul şi înţelegerea reciproce”, a declarat Parmelin, flancat de Putin şi Biden, pe scările Vilei La Grange, un conac din secolul al XVIII-lea, pe malul Lacului Geneva, în care se desfăşoară summitul.

”Vă urez amândurora, domnilor preşedinţi, un dialog rodnic în interesul ţărilor dumneavoastră şi întregii lumi”, a declarat el.

El le-a adresat, apoi, ”cele mai bune urări şi la revedere”, atât în engleză, cât şi în rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.