Preşedintele catalan destituit Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că este necesară o ”încetinire” a procesului independenţei catalane, în vederea evitării unor tulburări, după ce Catalonia a fost plasată sub tutelă de către Madrid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am fost obligaţi să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violenţa”, iar ”dacă această atitudine are ca preţ încetiniea desfăşurării Republicii, atunci trebuie să considerăm că este un preţ rezonabil de plătit în Europa secolului al XXI-lea”, a spus el.

Pe de altă parte, Puigdemont a spus că s-ar întoarce acasă ”imediat”, dacă i s-ar garanta un proces echitabil în Spania, scrie The Associated Press.

Procurorul general al Spaniei a depus luni plângeri în justiţie cu privire la rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri împotriva liderilor mişcării de independenţă a Cataloniei, inclusiv împotriva lui Puigdemont.

Preşedintele demis al Guvernului catalan a fugit luni în Belgia.

Întrebat marţi de jurnalişti cât va sta în această ţară, el a răspuns că ”atât cât considerăm (necesar)”.

”Situaţia evoluează zilnic. Aici avem garanţii mai bune cu privire la drepturile noastre şi ne putem îndeplini obligaţiile de aici”, a continuat el.

”Dacă ei (Madridul) ne pot garanta nouă, tuturor, şi mai ales mie, un proces drept, independent, o separare a puterilor pe care o avem în majoritatea naţiunilor europene, dacă ei pot să garanteze asta, atunci noi ne-am întoarce imediat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.